Tabaković: Gubitak NBS posledica obračunatih kursnih razlika

Biznis 25. jul. 201812:36 > 14:14
Podeli:
Izvor: N1

Gubitak Narodne banke Srbije (NBS) u 2017. godini od oko 84 milijarde dinara je račuvodstveni i posledica je obračunatih kursnih razlika, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

„Da nije bilo troška po osnovu obračunatih kursnih razlika operativna dobit NBS bi bila 1,6 milijardi dinara“, rekla je Tabaković predstavljajući izveštaj o poslovanju NBS u prošloj godini na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.  

Istakla je da NBS ne može da utiče na međuvalutne odnose i cenu zlata, što je dovelo do toga da NBS ima obračunski gubitak od oko 84 milijarde dinara.  

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić je rekao da javnost treba da zna da je NBS prošle godine imala gubitak od oko 84 milijarde dinara zahvaljući kursnim razlikama i zatražio od guvernera da objasni kako će biti pokriven.  

„Taj obračunski gubitak nije na teret budžeta već je pokriven iz sopstvenih rezervi NBS“, rekla je Tabaković. 

Ona je kazala da je taj negativni rezultat NBS preliven na bolji rezutat privrede koja je prošle godine ima dobit jer nije imala negativne kursne razlike.  

Objasnila je da nijedna centralna banka u svetu nema za cilj profit već nisku i stabilnu inflaciju i stabilnost poslovanja.  

„Nijedna centralna banka ne meri svoju uspešnost profitom pa ni NBS“, rekla je Tabaković.  

Dodala je da NBS prenosi deo dobiti u republički budžet samo iz dela operativnog poslovanja „a ne iz virtualnog računovodstvenog poslovanja, odnosno iz kursnih razlika“.  

U 2016. godini NBS je imala dobit od 49,2 milijarde dinara.

Smanjen nivo problematičnih kredita

Jorgovana Tabaković izjavila je da je udeo problematičnih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama na kraju juna ove godine smanjen na 7,8 odsto.

Ona je rekla da očekuje da će krajem jula rezultati u rešavanju problematičnih kredita biti još bolji.

Tabaković je podsetila da je za poslednje tri godine više nego prepolovljeno učešće problematičnih kredita i da je na kraju 2017. iznosilo 9,8 odsto.

Po njenim rečima smanjene su godišnje kamatne stope na dinarske kredite na 4,75 odsto, što je tri i po puta manje nego u maju 2013.

Tabaković je dodala da su prepolovljene kamatne stope na kredite indeksinare u evre.

„NBS je u 2017. ispunila svoje zakonske obaveze. Očuvali smo cenovnu i finansijsku stabilnost, spremno odgovorili na izazove iz medjunarodnog okruženja i odgovorno se odnosili prema ciljevima“, rekla je ona.

Istakla je i da je očuvana inflatorna stabilnost i da je inflacija u 2017. u proseku iznosila tri odsto.