Nemačka kompanija Forverk gradi fabriku kod Čačka

Biznis 25. jul. 201811:12 > 15:41
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Nemačka kompanija Forverk je počela sa izgradnjom fabrike u Preljini kod Čačka. U fabrici će se proizvoditi delovi za automobilsku industriju i radiće više od 1.000 ljudi.

Vrednost te investicije je više od 50 miliona evra i ove godine će biti izgrađeno više od 40.000 kvadrata proizvodnog prostora, a plan je da se u narednih šest godina pogon proširi na oko 65.000 kvadrata.

U okviru fabrike će biti i centar za testiranje, a radnici će potrbbnu obuku imati u Nemačkoj i Poljskoj.

Izvršni direktor Forverka Jirgen Miler je rekao da je Čačak sjajan izbor za investiciju te kompanije koja planira da u budućnosti u Srbiji zaposli i više od 1.000 radnika.

Istakao je da će Forverkova fabrika u Čačku imati najsavremeniju opremu i da će se u njoj raditi delovi za najpoznatije svetske marke automobila, ali da će zaposleni biti njena najveća vrednost.

Dodao je da se očekuje da već krajem ove godine u fabrici počne probna proizvodnja.

Vlasnik grupacije Forverk Peter Kelen je podsetio da je to porodična kompanija iz Vupertala u Nemačkoj koja posluje skoro 200 godina.

„Nigde u svetu nije tako brzo obezbeđena lokacija za našu fabriku“, rekao je Kelen i zahvalio gradskim vlastima što ulica u kojoj je fabrika nosi njegovo ime.

Izvor : Tanjug / Tanja Valič

Otpravnik ambasade Nemačke u Srbiji Aleksandar Jung je rekao da su nemački investitori zadovoljni poslovanjem u Srbiji i da je trgovinska razmena dve zemlje prošle godine bila 4,3 milijarde evra.

„U Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 45.000 ljudi, a vrednost nemačkih investicija od 2000. godine je dve milijarde evra“, rekao je Jung.

Polaganju kamena temeljca za fabriku Forverka prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je to prva velika investicija u Čačku u poslednjih 35 godina.

„Ovo nije samo boljitak za Čačak već i za okolna mesta i ceo Moravički okrug, ali i za državu“, rekao je on i dodao da ukupne direktne strane investicije u Srbiji za prvih pet meseci ove godine od 1,16 milijardi evra pokazuju da je Srbija privlačna za investitore i da su sve bolji uslovi poslovanja.

Istakao je da Srbija „jednu po jednu zemlju prestiže u svemu, čak i po životnom standaru“.