Sosa: MMF od jeseni o brojkama sa Vladom Srbije

Biznis 24. jul. 201818:03 > 22:45
Podeli:
Izvor: Arhiva

Šef kancelarije MMF u Srbiji Sebastijan Sosa ocenio je da ima prostora za povećanje plata i penzija u Srbiji, a da još nije razgovarano o konkretnim brojkama. On kaže da će misija MMF sa Vladom Srbije o tome razgovarati krajem septembra.

MMF je sklopio novi, trideset meseci dug aranžman sa Srbijom koji predviđa da se do kraja reši i problem onih javnih preduzeća koja su bila izvor troškova u prethodnom periodu.

Penzioneri i državni službenici čekaće do početka jeseni da čuju koliko će im, i od kad, primanja biti uvećana. 

„To znači da je, posle razgovora sa misijom MMF u septembru, sledeći korak povećanje plata i penzija. Tada ćemo znati i koliki će biti procenat povećanja“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Jer Srbija, iako ministar finansija kaže da državnoj kasi nisu potrebne pare MMF-a, sa tom institucijom započinje novi dvoipogodišnji aranžman.

„Postojanje aranžmana sa MMF ne predstavlja garanciju da će se voditi odgovorna fiskalna politika, ali svakako značajno povećava šanse da se to dogodi. Međunarodna finansijska tržišta bi svakako negativno odreagovala na to da neka revizija aranžama ne bude odobrena i da sprovođenje aranžmana ne bude postignuto“, kaže Saša Ranđelović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Novi program MMF-a, kažu u toj instituciji, biće usmeren na privredni rast. Ako se ukaže prostor u budžetu, njega, kako kažu u MMF-u, treba koristiti da dug ne bude viši od 50 odsto BDP-a, a potom za javne investicije i smanjenje poreza kojim bi privreda mogla da se pogura, poput smanjenja poreza na zarade.

Program MMF predviđa i da ukupan trošak za penzije ne bude viši od 11 odsto BDP-a, a za plate osam odsto. To znači da ti izdaci mogu da rastu koliko bude jačala privreda.

„To znači da postoji prostor za povećanje plata i penzija u skladu sa nominalnim rastom BDP-a. Naša projekcija je da će taj rast iznositi 6,5 do sedam odsto do kraja programa, što znači da postoji prostor za ne mali rast. Naročito ako uzmemo u obzir da je inflacija trenutno niska“, kaže Sebastijan Sosa.

„Taj fiskalni prostor se može iskoristiti na više načina, dva najefektnija su smanjenje poreza, pre svega na plate i osetnije povećanje javnih investicija“, rekao je Saša Ranđelović.

MMF, kako kaže njegov predstavnik u Beogradu, uskoro očekuje i raspisivanje tendera za PKB, kao i privatizaciju RTBa Bor i kompanije MSK iz Kikinde.

„Ove problematične kompanije su bile izvor budžetskih troškova u prošlosti. Ranije je bilo napretka na tom frontu – na primer, Galenika je privatizovana. Ali, kad je reč o drugim kompanijama, potpuno rešavanje njihovog statusa se još čeka. Cilj je da se to u potpunosti okonča, bilo kroz privatizaciju, ili, kao kad je reč o Azotari, kroz stečaj“, kaže Sosa.

Takođe kaže i da podržava eventualnu privatizaciju Komercijalne banke.