MMF: Ima prostora za povećanje plata i penzija u Srbiji

Biznis 24. jul. 201815:22 > 15:37
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yuri Gripas

Šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji (MMF) Sebastijan Sosa izjavio je da ima prostora za povećanje plata i penzija u Srbiji, a da još nije razgovarano o konkretnim brojkama.

On je novinarima rekao da će misija MMF-a sa Vladom Srbije o tome razgovarati tokom naredne posete krajem septembra, kada će se već znati stanje u budžetu za ovu godinu, ali i raditi na pripremi budžeta za 2019. godinu.

Sosa je govoreći o novom programu saradnje koji je MMF odobrio Srbiji, Instrument za koordinaciju politika (PCI), rekao da je cilj programa i da se reši problem onih javnih preduzeća koji su bili izvor troškova u prethodnom periodu.

Na taj način će se, kako je rekao osloboditi resursi koji mogu da se usmere na povećanje javnih investicija.

On je rekao i da se uskoro očekuje raspisivanje tendera za PKB i naglasio da se Vlada za uvođenje stečaja u Azotari odlučila nakon nekoliko pokušaja da se nađe investotor za to javno preduzeće. Podsetio je da je raspisan tender i za RTB Bor i Metanolsko sirćetni kombinat (MSK) iz Kikinde. 

MSK ne pravi gubitke, trenutno je u najsolidnijoj situaciji i Vlada Srbije je smatrala da je dobro vreme da se privatizuje. Situacija je drugačija sa Azotarom gde se nagomilavaju dugovi prema Srbijagasu i Poreskoj upravi“, rekao je on. 

Govoreći o bankama u državnom vlasništvu, Sosa je rekao da država planira privatizaciju Komercijalne banke, i još nekih manjih banaka i da MMF to podržava. 

Sosa je naveo i da je potrebno održati stabilnost finansijskog sektora, posebno onih institucija koje imaju probematične kredite.

Sosa je podsetio da je Međunarodni monetarni fond odobrio Srbiji novi savetodavni program saradnje Instrument za koordinaciju politike PCI, koji predstavlja kontinuitet u odnosu na stendbaj aranžman iz predostrožnosti koji je Srbija uspešno završila u februaru 2018. godine.

On je istakao da taj program, o kome je objavljen izveštaj, traje 30 meseci i da nije fnansijski, već savetodavni.

Objasnio je da je cilj programa održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Sosa je rekao da su makroekonomski pokazatelji u Srbiji povoljni, kao i da se ove godine očekuje privredni rast od najmanje 3,5 odsto i suficit u budžetu, kao i dalje smanjenje javnog duga.

On je dodao da je javni dug smanjen ispod 60 odsto, a da je cilj novog programa da se smanji ispod 50 odsto

Sosa je dodao da zaposlenost raste, kao i da je inflacija na niskom nivou i procenjuje se da će biti oko dva procenta do kraja 2018. godine.

Prema njegovim rečima, potrebno je povećati javne investicije, ali i zapošljavanje u privatnom sektoru. Sosa je objasnio da je među ciljevima novog programa i ubrzanje reforme javne uprave, odnosno reforma zapošljavanja i povećanje efikanosti javnih službi, kao i reforma Poreske uprave, kako bi se povećala efikasnost naplate poreza.

Istakao je da je potrebno nastaviti dinarizaciju privrede i da je nephodno ažuriranje strategije dinarizacije.