Brnabić sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika

Biznis 24. jul. 201814:53 > 14:56
Podeli:
Izvor: Printscreen

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u Njujorku sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika (Serbian Entrepreneurs), koje su 2016. u Silicijumskoj dolini, osnovali preduzetnici srpskog porekla kako bi podržali razvoj srpskog start ap ekosistema širom sveta.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem radu i mogućnostima da članovi Udruženja, svojim iskustvom, kontaktima i povezivanjem, pomognu razvoju mreže tehnoloških, IT i startap kompanija iz Srbije, kao i drugim preduzetnicima u dijaspori, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić se zahvalila na njihovom dosadašnjem trudu ocenivši da je njihova inicijativa najbolji primer na koji bi trebalo da se ugledaju i drugi uspešni poslovni ljudi iz dijaspore.

„Znanje je ključna vrednost za napredak društva. Zbog toga nam je dragoceno vaše zalaganje i to što ste prepoznali potencijale svojih kolega u Srbiji“, istakla je Brnabić i dodala da to pomaže IT startapovima u Srbiji da lakše plasiraju svoje ideje i inovacije na globalnom tržištu.

Ona je ukazala da je inicijativa Udruženja veoma važna za podizanje srpske IT industrije na viši nivo i omogućavanje da ona bude prepoznata širom sveta.

„Naučna istraživanja i nove tehnologije podstiču konkurentnost naše privrede. Naš cilj je da domaća ekonomija ide u korak sa 4. industrijskom revolucijom i da bude zasnovana na znanju i inovacijama“, naglasila je predsednica Vlade Srbije.

Udruženje srpskih preduzetnika, neprofitna je i nevladina organizacija. Trenutno ima 75 članova – osnivače kompanija, investitore, inženjere i izvršne direktore startapova. Udruženje ima pet ogranaka – u San Francisku, Njujorku, Los Anđelesu, Beogradu i Novom Sadu.

Prva velika akcija kojom se Udruženje predstavilo srpskoj javnosti bilo je dovođenje delegacije Gugla (Google) u Srbiju, u novembru 2017. godine.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, očekuje se da u Srbiji Google Play počne da funkcioniše u punom kapacitetu, kao i da počne sa radom Google Launchpad akcelerator, šestomesečni program podrške za starapove u razvoju, u okviru koga se kompanijama nudi saradnja sa inženjerima Gugla, stručnjacima iz Silicijumske doline i najboljim svetskim mentorima iz IT oblasti. U Evropi je Google Launchpad prisutan jedino u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj.

U nastavku posete Sjedinjenim Državama, Brnabić će se sastati u Vašingtonu sa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima Srpskog kokusa, kao i sa senatorkom Džejn Šahin i senatorom Džejmsom Rišom, članovima Spoljnopolitičkog komiteta Senata.