G20: Rastuće trgovinske tenzije predstavljaju rizik za rast

Biznis 22. jul. 201822:37 > 22:42
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Gustavo Garello

Grupa 20 industrijski razvijenih zemalja, G20, ocenila je da je globalni privredni rast jak, ali na kratkoročnom nivou pod rizikom, zbog rastućih trgovinskih i geopolitičkih tenzija.

Ministri finansija G20, okupljeni juče i danas u Buenos Ajresu, naveli su u zajedničkom saopštenju na kraju sastanka, da postoji potreba „jačanja dijaloga i akcija kako bi se smanjili rizici i ojačalo poverenje“. 

Evropski komesar za ekonomska pitanja, Pjer Moskovisi, izjavio je tokom sastanka da evropske zemlje imaju status „saveznika“ a ne status „neprijatelja“ prema SAD, dok je francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer rekao da su Amerikanci i Evropljani saveznici i dodao da Evropljani ne mogu shvate da su pogodjeni američkom merom povećanja carine. 

Moskovisi je rekao da je EU i dalje za dijalog sa SAD i da će naredne nedelje u Vašingtonu boraviti predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom, koji će sa američkim zvaničnicima razgovarati o trgovinskim tenzijama izmedju EU i SAD. 

G 20 čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.