Održan sastanak o Azotari, nema informacija o toku pregovora

Biznis 19. jul. 201816:37 > 18:28
Podeli:
Izvor: N1

Sastanak vladine radne grupe koja se bavi pitanjem Azotare sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata i menadžmentom fabrike održan je u Ministarstvu energetike, ali niko od učesnika nije želeo da govori šta je u pregovorima postignuto.

Predsednik Samostalnog sindikata Gradiša Živanović je u kratkom telefonskom razgovoru poručio da je zakazan novi sastanak radne grupe za 26. jul.

Naveo je da je na današnjim razgovorima potvrđeno sve što je ranije rečeno, ali bez odgovora na pitanje da li su zahtevi radnika ispunjeni.

Kako je uoči sastanka rečeno, glavna tema je trebalo da budu uslovi socijalnog programa i pitanje da li oni mogu biti povoljniji za radnike.

Za sada je ponuđeno tri modela – 200 evra po godini staža, trećina zarade zaposlenog po godini staža ili za one koji imaju više od 15 godina radnog staža – šest prosečnih plata u Srbiji.

Sindikalci su poručili da oni ne odustaju od borbe da fabrika nastavi da radi i da će od države zahtevati da se za Azotaru pronađe drugo rešenje, jer je za njih, kako kažu, stečaj neprihvatljiva opcija.

Podsetimo, iz Vlade je prethodnih dana najavljeno da HIP Azotara zbog prezaduženosti odlazi u stečaj i da je to konačna odluka.

Trenutna dugovanja Azotare su oko 200 miliona evra i premašila su vrednost celokupne imovine fabrike,a 90 odsto duga je prema Srbijagasu.

Detalje ima reporterka N1 Maja Đurić: