Predlog izmena oporezivanja za paušalce

Biznis 09. jul 201817:27 > 23:35
Podeli:
Izvor: N1

U Srbiji prema podacima Poreske uprave trenutno ima 116.769 paušalaca. Uskoro bi sistem oporezivanja paušalnih preduzetnika mogao da se promeni. Predlog izmena pripremila je Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), a država bi mogla da ih razmatra u drugoj polovini godine, saopštio je Naled.

Naled predlaže da bude automatizovano odlučivanje o tome ko može da bude paušalac, i to kroz razvijanje veb aplikacije koja bi omogućila automatsku proveru da li je delatnost paušalno oporeziva.

Takođe, u Naledu misle da Limit od šest miliona dinara, treba prilagoditi prema delatnostima. Razmisliti da li sve delatnosti koje trenutno imaju pravo da budu paušalci, treba i dalje da imaju to pravo, kao i da li postojeći limit od šest miliona treba da važi za sve.

Treća izmena, odnosi se na Automatizaciju izrade rešenja Poreske uprave o visini poreza i doprinosa kako bi se smanjila subjektivna procena poreskog inspektora.

Od izmena, predloženo je i da se Uplata poreza i doprinosa vrši u celokupnom iznosu na jedan račun, a da se zatim vrši njihova raspodela između Poreske uprave, RFZO i PIO fonda.

I na kraju, traži se Poresko rasterećenje za prvu godinu poslovanja. U slučaju da preduzetnici mesečno prihoduju do 200 evra, kada je reč o freelancerima (ili mini poslovima), predloženo da budu oslobođeni u potpunosti plaćanja doprinosa i poreza u prvoj godini poslovanja ili dok ne premaše taj iznos.