Efekti nagodbe u Agrokoru: Dobra vest za Srbiju, uz oprez

Biznis 05. jul 201818:22 > 18:27
Izvor: N1

U regionu jedna od najvažnih ekonomskih vesti - Agrokorovi poverioci izglasali su nagodbu za vraćanje većeg dela duga posrnulog prehrambeno-trgovačkog lanca. Šta takva odluka znači za srpske firme koje su deo tog koncerna?

Dok iz Ministarstva trgovine uveravaju da je to je dobra vest, koja znači stabilnost Agrokorovih kompanija u Srbiji, ekonomisti tvrde da bi trebalo biti na oprezu, jer je stabilnost koncerna i dalje upitna.

Najveće ročište u istoriji hrvatskog sudstva ili dan „D“ za Agrokor – završio se nagodbom. Rusi su novi vlasnici posrnulog kocerna, odnosno ruska Sberbanka i VTB banka sa gotovo 47 odsto vlasništva.

Veći deo duga tog prehrambeno-trgovačkog lanca biće vraćen.

Osim za Hrvatsku, to je dobra vest i za dobavljače i Agrokorova preduzeća u Srbiji, kaže za N1 ministar trgovine Rasim Ljajić.

„To je sigurno za sve korak u dobrom pravcu iz prostog razloga što je otklonjena opasnost od stečaja. Da se desio taj stečaj, verovatno bi sudbina Argrokorovih firmi ovde bila dovedena u stečaj. Odnosno, pre svega sudbina zaposlenih. Vraća se ovim i poverenje dobavljača, jer su do sada morali avansno da plaćaju za sirovine dobavljačima, sada verujem da se ide u neki normalan tok poslovanja“, izjavio je Ljajić.

A šta kažu finansijski izveštaji? U Ministarstvu ne kriju i nadu da će sada uslediti nove investicije i ulaganja u srpske kompanije koje su deo Agrokora. Ipak, finansijski izveštaji Frikoma i Dijamanta pokazuju da je kriza u koncernu uticala na njihove finansije.

Prema finansijskom izveštaju koji je objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, Frikom i Dijamant su tokom 2017. pogoršali poslovne rezultate. Kompanija Dijamant beleži gubitak od 229 miliona dinara, dok je Frikom u 2017. imao dobit od 226 miliona, što je znatno manje nego godinu ranije, kada je njihova zarada bila 1,52 milijarda dinara.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić navodi da je – iako lošije – poslovanje Frikoma i Dijamanta stabilno. Savić smatra da tržišni uslovi tokom prošle godine nisu bili povoljni za te dve kompanije, posebno za Dijamant.

„Teško je da delovi Agrokora funkcionišu dobro, ako celina ne funkcioniše kako treba. To može biti neki prolazni gubitak, mislim da te kompanije nisu ugrožene, Frikom je pre nekog vremena imao problema nezavisno od Agrokora. Problem Dijamanta je u lošoj godini vezanoj za suncokret. Tek će neko naredno vreme pokazati da li je to posledica krize celokupnog Agrokora ili njihovih trenutnih slabosti“, ocenio je Savić.

Nagodba za vraćanje dogovanja za stručnu javnost je pokazatelj da će – bar za sada – Agrokor preživeti. Upozoravaju, međutim, da je stabilnost prehrambeno-trgovačkog koncerna na duge staze i dalje upitna.