Kako se obračunava potrošnja vode u domaćinstvu?

Biznis 04. jul 201818:11 > 18:13
Izvor: N1

Portal Kamatica je istraživao zašto se dešava da, na primer, račun za vodu bude veći u septembru, nego tokom letnjih meseci i kako je moguće da jednočlano domaćinstvo u zgradi plati više nego četvoročlana porodica u kući sa travnjakom. O tome je u Danu uživo govorio Dušan Uzelac iz portala Kamatica.

„Potrošnja vode se meri čitanjem vodomera, ali su u komunalnom delu izuzeti od redovnog čitanja vodomera. Onda se, od grada do grada, čita različito, negde četiri do pet puta godišnje, a negde i jednom godišnje“, kaže Dušan uzelac.

Dodaje da se potrošač zadužuje prema proseku, prema procenjenoj potrošnji vode, a kada se dođe do čitanja vodomera, onda se to uveća ili smanji, u zavisnosti da li je to bila niža ili viša cena u odnosu na prosečnu.

„U Novom Sadu se, na primer, povećava cena u odnosu na potrošnju, do pet kubika je jedna cena, a posle je viša. Dolazi do problema kada nije redovno očitavanje, da ne znate jeste li u jednom mesecu potrošili pet kubika, ili u dva“, kaže on.

Kaže da se u zgradama potrošnja obračunava po stambenoj jedinici.

„Po stanu, koji uopšte nije vezan za realnu potrošnju. Uzme se potrošnja za celu zgradu, podeli se sa brojem stanovnika u zgradi i onda se dolazi do potrošnje, koja se deli sa brojem prijavljenih u stanu“, kaže on.

Ističe da ima svakavih nelogičnosti.

„Na primer, možete da prebacite račun vode koji trošite na nekog drugog, a da taj drugi ne sazna to nikada. Nemate evidenciju u to za šta se vodovod vezuje. Na infostanu piše ukupna potrošnja na mernom mestu i broj članova domaćinstva“, kaže Uzelac.

Dodaje da se zbog neispravnosti instalacija troši više vode.

Pogledajte celo gostovanje u Danu uživo: