Pali indeksi na Vol stritu zbog pretnje trgovinskim ratom

Biznis 25. jun 201823:03 > 23:05
Podeli:
Izvor: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Vodeći indeks na Vol stritu Dau Džouns ponovo je oslabio zbog oživljavanja trgovinskih tenzija između Kine i SAD i izgubio na kratko više od dva odsto tokom današnjeg trgovanja.

Negde oko jedan sat po lokalnom vremenu Dau Džouns indastrijal averidž je izgubio 2,2 odsto, pre nego što se malo oporavio da bi sat kasnije beležio pad od 1,84 odsto.  

Nasdak, tehnološki indeks izgubio je 2,67 odsto dok je indeks S&P pao za 1,89 odsto.  

Ponovo izbijanje neprijateljstava između Vašingtona i Pekinga onespokojilo je aktere na njujorškoj berzi, koji su se kolebali između nade da će svi tekući pregovori da se završe dobro i strahovanja da bi produžena primena sankcija kojim prete dve strane mogla da utiče na njihovu privredu.  

Sa najnovijom pretnjom da bi adminsitracija predsednika SAD Donalda Trampa mogla da se usmeri na kineske investicije u američkim tehnološkim firmama, tržište se stvarno plaši širenja trgovinskog rata, rekao je Peter Kardiljo iz firme Spartan Kapital Sekjuritis.  

Prema američkoj štampi Trampova administracija predviđa krajem nedelje da objavi restrikcije za kineske investicije u tehnološke firme u SAD.  

Kardiljo je rekao da investitori daju na znanje da uopšte ne vole pravac u kom je krenula cela ta diskusija oko trgovine.   Velike multinacionalne kompanije iz Dau Džounsa koje bi mogle da budu pogođene restrikcijama nametnutim kineskom tržištu danas su beležile gubitke na berzi.