Harli Dejvidson prebacuje deo proizvodnje van SAD

Biznis 25. jun 201818:14 > 18:16
Podeli:
Izvor: REUTERS/Gary Cameron

Američki proizvođač motora Harli Dejvidson prebaciće proizvodnju svojih motora namenjenih za izvoz van SAD da bi izbegao evropske uvozne takse, koje je Brisel uveo kao uzvratnu meru na američke namete na čelik i aluminijum.

U današnjem saopštenju, kompanija iz Milvokija u američkoj severnoj državi Viskonsin, je izrazila je žaljenje što su takse porasle sa šest odsto na 31 odsto na njene motore koji ulaze na evropsko tržište čime se povećava prosečna pojedinačna cena vozila za 2.200 dolara.

Grupa kojoj je EU drugo po veličini tržište iza SAD sa 40.000 vozila prodatih prošle godine navela je da ne želi da prebaci to povećanje cena na svoje kupce.

Zbog toga grupa se opredelila da prebaci proizvodnju motora namenjenih Evropskoj uniji u medjunarodne fabrike i da ih ne proizvodi u SAD da bi se izbegao teret carinskih nameta.

Kompanija će apsorbovati znatan deo troškova koje procenjuje da će biti oko 30 do 45 miliona dolara do kraja godine.

„Harli Dejvidson i dalje je čvrsto posvećen proizvodnji baziranoj u SAD koju cene korisnici širom sveta. Povećanje međunarodne proizvodnje da se olakša teret taksi EU nije nešto što kompanija želi ali to predstavlja jedinu održivu opciju da učini svoje motocikle pristupačnim kupcima u EU i održivo poslovanje u Evropi, Evropa je kritično tržište za Harli Dejvidson“, navodi se u saopštenju.

Kompanija je navela da bi prebacivanje proizvodnje iz SAD do međunarodnih pogona moglo da traje najmanje devet do 18 meseci.

EU je od 22. juna uvela taksu od 25 odsto na niz američkih proizvoda od putera od kikirikija, do burbona, farmerki i motocikala, kao odgovor na to što su SAD uvele takse od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum iz Evropske unije.