Mali: Veće penzije i plate, o procentima u septembru

Biznis 13. jun 201811:16 > 15:34
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda dogovoreno da do kraja godine bude ukinut zakon kojim su penzije smanjene, kao i povećanje plata u javnom sektoru.

Koliko će iznositi povećenje zarada zaposlenih u javnom sektoru znaće se u septembru, rekao je Mali na konferenciji u Vladi Srbije povodom dogovora o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om.

On je rekao da je dogovoreno i povećanje penzija za penzionere koji nisu bili obuhvaćeni zakonom o smanjenju penzija.

„U septembru ćemo imati tačnu informaciju koliko fiskalnog prostora i koliko novca imamo kako bi to povećanje bilo što značajnije i što veće“, rekao je Mali i dodao da je još rano da se izađe s konkretnim ciframa. Prema njegovim rečima, MMF insistira da se sa tom cifrom ne izlazi do septemba, kada će biti poznato kakvo je stanje u budžetu za 2018. i 2019. godinu. 

On je rekao da se očekuje značajno povećanje plata u javnom sektoru i najavio početak reformi platnih razreda i platnog sistema u javnom sektoru. 

„Spremni smo da sa tom reformom krenemo u januaru 2019. godine i mislim da će to biti veliki korak napred ka efikasnoj javnoj upravi“, rekao je Mali. 

On je rekao da je sa MMF-om postignut dogovor o novom savetodavnom programu, u trajanju od 30 meseci, koji Izvršni oobor MMF-a treba da odobri sredinom jula.

„Imali smo teške, ali konstruktivne razgovore sa MMF-om“, rekao je Mali i podsetio da je prethodni trogodišnji aranžman završen u februaru.

Rast privrede u prva tri meseca

Mali je rekao da u prva tri meseca ove godine Srbija beleži rast privrede od 4,6 odsto. 

„Do kraja godine naš rast će biti 3,5 ili 3,6 ili 3,7 odsto, što su visoke stope rasta“, rekao je Mali. 

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla da očekuje da će uz pomoć MMF-a održivi rast biti baziran na rastu eksterne tražnje, ali i domaće tražnje, odnosno na investicijama koje će povećati proizvodnju, izvoz i zaposlenost. Dodala je da već treću godinu Srbija ima punu pokrivenost deficita stranim direktnim investicijama, a da se održiv razvoj zasniva na odličnim rezultatima fiskalne politike koji su postignuti koordinacijom svih ministarstava u Vladi Srbije i NBS. 

Tabaković je rekla da je nivo problematičnih kredita u bankarskom sektoru Srbije na kraju aprila iznosio je 8,8 odsto, što je najniži nivo otkako se ovaj podatak prati. 

Ona je rekla da je prethodni podatak pokazao da je nivo tih kredita bio 9,2 odsto. 

Šef Misije međunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf je rekao da se već u bužetu za 2018. videlo povećanje javnih investicija i da bi bilo dobro da se to vidi i u 2019. godini, ali da pravi izazov nije u pronalasku novca, već da se te investicije i realizuju. Mali je naveo da je osnova rasta koji se planira u narednom periodu porast investicija koje se finansiraju iz budžeta i dodao da je važno da se taj iznos povećava. 

On je rekao da je poseban aspekt programa sa MMF-om i reforma Poreske uprave, kako bi se modernizovala i kako ne bi bila prepreka rastu privrede. Mali je rekao da je u toku smanjenje broja filijala Poreske uprave sa preko 170 na ispod 80, kao i da će se ići na to da se broj smanji na 40 ili 45. 

On je dodao da je potrebno da se obuče zaposleni Poreskoj upravi, kako bi bili efikasniji i kako bi građani Srbije videli efekte njihovog rada.