Mali i šef MMF: Neophodno održati fiskalnu disciplinu

Biznis 11. jun 201815:13 > 15:16
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i šef Misije međunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf složili su se da su javne finansije Srbije sada stabilne, ali da je neophodno da se održi fiskalna disciplina, da se nastavi smanjenje javnog duga, kao i da se ojačaju institucije sistema.

„To će značiti i jaču ekonomiju i nova radna mesta“, zaključili su sagovornici, prenosi se u saopštenju ministarstva. 

Kako je navedeno, Mali i Ruf razgovarali su o najavljenom povećanju penzija i plata u javnom sektoru, kao i o paketu stimulativnih mera koje mogu da doprinesu boljem poslovnom okruženju i povećanju konkurentnosti.  

Mali i Ruf su se saglasili da je novi program „The Policy Coordination Instrument“ (PCI) važan za ubrzan i održiv rast privrede i dohotka, uz očuvanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti.  

Ministar je zahvalio predstavnicima MMF-a na dosadašnjoj saradnji i uspešno završenom aranžmanu, i istakao da su rezultati postignuti zahvaljujući zajedničkim naporima.

Razgovori ministra finansija Srbije s Međunarodnim monteranim fondom biće nastavljeni i u toku sutrašnjeg dana, kada će tema biti reforma finansijskog i poreskog sistema.  

Delegacija MMF-a, predvođena Džejmsom Rufom, boraviće u Beogradu do 13. juna.