MAT: Gorivo može da pojeftini, PDV više puni kasu od akciza

Biznis 05. jun. 201814:42 > 14:47
Podeli:
Izvor: N1

Ekonomisti okupljeni oko časopisa Makroekonomske analize i trendovi kažu da država ima instrumente kojima bi mogla da interveniše i smanji akcizu, ali dodaju da je pitanje da li Vlada želi da napravi takav korak.

Ekonomista Ivan Nikolić objašnjava da su akcize važne za punjenje budžeta, ali da državnu kasu najviše puni, kako kaže, PDV.

“U situaciji kada naglo raste cena goriva, na neki način upravo država tu treba da bude kao jedan amortizer, i to može da uradi preko akciza. Budžet se puni pre svega preko PDV-a i ukoliko dođe do neke korekcije akciza, preko većeg PDV-a bi možda mogao da se postigne neutralni efekat po budžet”, objasnio je Nikolić.

Porast cene goriova će imati, dodaje, najviše uticaja na inflaciju u Srbiji i mogla bi da ugrozi potrošačku korpu prosečnog domaćinstva.

 Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da se nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti što bi moglo da dovode do pojeftinjenja goriva u Srbiji i dodao da ukoliko do toga ne dođe postoji mogućnost da i vlada preduzme određene mere.

Cene goriva u poslednjih mesec dana u Srbiji su porasle za 4,8 odsto, dok je dizel poskupeo za 6,2 odsto usled poskupljenja sirove nafte.

Nezadovoljni potrošači su usled poskupljenja najavili proteste za 8. jun.