Erdogan poziva Turke da promene devize i ojačaju liru

Biznis 26. maj 201818:48 > 18:50
Podeli:
Izvor: REUTERS/Henry Nicholls

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je svoje sunarodnike da promene ušteđene devize u tursku liru da bi podržale nacionalnu valutu koja je znatno izgubila na vrednosti poslednjih nedelja.

„Braćo oni među vama koji imaju evre ili dolare pod dušekom, uložite vaš novac u liru“, rekao je Erdogan na predizbornom skupu u istočnom gradu Erzurumu, povodom predsedničkih i parlamentarnih izbora 24. juna.

Turska lira je izgubila više od 16 odsto vrednosti za mesec dana zbog uznemirenja tržišta oko intervencionizma predsednika Erdogana.

Turska lira koja se menjala 4,7 prema dolaru krajem nedelje je na kratko pala na 4,92 za dolar u sredu, ali je kasnije nadoknadila deo gubitaka pošto je centralna banka neočekivano podigla jednu od glavnih kamatnih stopa.

Ekonomisti su mesecima tražili podizanje te kamatne stope ali se Erdogan čvrsto protivio i suprotno tome tražio smanjenje kamatnih stopa da bi se spustila inflacija.

Ankara pripisuje pad lire zaveri stranih sila čija je namera je da oslabe Tursku.

Erdogan je danas upozorio finansijski sektor da će platiti visoku cenu ukoliko manipuliše turskim investitorima i preduzetnicima. ;

Turski predsednik je već pozvao svoje sugrađane da zamene svoju stranu valutu u turske lire u decembru 2016. godine, kada je lira vredela 3,51 za dolar, što je tada bio rekord.