Veliki afrički puževi – nekad štetočine, danas izvor prihoda

Biznis 24. maj. 201817:35 > 22:57
Podeli:
Izvor: Reuters

Na Tajlandu, veliki afrički puževi, koji su nekada bili okarakterisani kao štetotičine, sada se sve više uzgajaju zbog svog sluza. Nakon što je rečeno da je sluz pun kolagena i jedinjenja koja regenerišu kožne ćelije, trend uzgoja ovih puževa skočio je, kao i upotreba sluza u kozmetičke svrhe.

Tavačai Manemart, poljoprivrednik iz provincije Nakon Najok, udaljene dva sata od Bangkoka, na svojoj farmi ima oko tri hiljade puževa. Za njih je stvorio dom, sličan njihovom prirodnom staništu. Omogućio im je slobodno kretanje, kao i hranjenje organskim povrćem.

„Ako ih dobro čuvamo, ako ih držimo srećne i obezbeđujemo im zdravu hranu, oni će biti zdravi. Takođe, sluz koju oni ispuštaju doneće nama benefite a i obezbediti zaradu“, kaže ovaj poljoprivrednik

Tavačai dodaje da od svojih puževa ima oko 940 dolara zarade svakog meseca. On i ostali farmeri, sluz svojih puževa prodaju tajlandskom preduzeću Aden International Co.

„Naša kompanija od te sveže sluzi proizvodi serume od kojih kasnije pravi pudere. Te pudere izvozimo kozmetičkim kompaniama koje su u Južnoj Koreji i Americi. Kod uzgoja puževa najbolja stvar su minimalni troškovi“, kaže direktorka Aden International. 

U Nakon Najoku postoji oko 85 kuća za uzgoj puževa, gde se sluz dobija samo jednom mesečno, kako bi se održalo njihovo zdravlje, tvrde farmeri. A kreme od puževe sluzi sve su popularnije širom sveta, posebno u Aziji i Americi.