Ruski RŽD zainteresovan za prugu do aerodroma

Biznis 24. maj. 201811:53 > 11:55
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović razgovarala je sa generalnim direktorom ruske kompanije "RŽD internešenel" Sergejom Pavlovim o realizaciji tekućih projekata i potencijalnim novim zajedničkim projektima srpskih i ruskih železnica.

Kako je saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović je kazala da projekti koji su do sada realizovani predstavljaju primer uspešne saradnje i da očekuje da ona bude nastavljena na novim zajedničkim projektima.

Ministarka i direktor kompanije „RŽD internešenel“ razgovarali su o rekonstrukciji i modernizaciji deonice Stara Pazova-Novi Sad, koja se nalazi na budućoj brzoj pruzi Beograd-Budimpešta, koja je deo globalnog kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put“.

Na sastanku je bilo reči i o mogućim novim projektima u Srbiji za koje je RŽD zainteresovana, uključujući izgradnju pruge do Aerodroma „Nikola Tesla“ i izgradnji novog dispečerskog centra za železnicu.

Pavlov je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u okviru realizacije kredita Rusije za modernizaciju srpskih železnica, kao i spremnost ruske kompanije da se angažuje i na novim projektima u Srbiji.

Uskoro ugovor za treću deonicu pruge do Budimpešte

Ministarka je najavila i da će za nekoliko nedelja biti potpisan ugovor s kineskom stranom o izgradnji treće deonice pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice.

„Dogovor sa kineskom stranom je postignut, vrednost deonice je 934 miliona evra i sada očekujemo potpisivanje ugovora“, rekla je ona novinarima.

U toku su radovi na drugoj deonici koje izvodi ruska kompanija RŽD Internešnl, gradi se tunel Čortanovci, a u jednom delu se završava i eksproprijacija zemljišta.

„Nema smetnji ni sa srpske, ni s ruske, a ni s kineske strane“, rekla je Mihajlović.

Pruga Beograd-Budimpešta je na Evropskom koridoru 10 i rekonstrukcija i dogradnja će omogućiti da vozovi idu brzinom od 200 kilometara na sat.

Ministarka je dodala da će radove po evropskim standardima kontrolisati „notifikaciono telo“, odnosno kompanija izabrana na tenderu.