Radojević: Tafe će u početku uvoziti komponente i sklapati

Biznis 23. maj. 201817:14 > 17:15
Podeli:
Izvor: N1

Tafe svoje početne investicije treba da uloži u nove linije, nadamo se da će one biti za proizvodnju, ali najverovatnije da će u početku to biti za sklapanje, dok će komponente dominantno biti uvezene, kaže Velimir Radojević. Imali smo antisrpsku predfarmersku politika, prvo su uništili Zmaj, pa Rakovicu, pa IMT, navodi profesor Miladin Ševarlić.

Kakva je budućnost IMT? Indijska kompanija Tafe koja je preuzela fabriku najavljuje da će u narednih pet godina proizvoditi 5.000 traktora godišnje, sa Euro 3 motorom –  a prvi takav model predstavljen je na prošlonedeljnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Velimir Radojević, koordinator industrije u Privrednoj komori Srbije, kaže da je IMT prodat  za 66,8 miliona dinara indijskoj kompanija Tafe, i da, kada se ima u vidu o kakvom se srpskom i jugoslovenskom gigantu radi, pa i o gigantu za evropske prilike, to je neverovatno smešna cena. S druge strane, smatra da je to realnost ako se ima u vidu u kakvom je IMT bio u stanju, da je oprema bila devastirana, da je fabrika prestala s radom, da radnici nisu bili na radnim mestima, a dugovi ogromni. „Čini se da je to bilo jedino moguće rešenje“.

Ocenjuje da najave indijske komapnije zvuče pozitivno. „Oni najavljuju nove tehnologije, nova znanja, da će da omoguće pristupačniju cenu traktora poljoprivrednicima Srbije…“

Radojević smatra da je važno to što će time, pošto država i inače subvencioniše kupovinu traktora, ta sredstva moći da ostanu u Srbiji.

Komentarišući najave o unapređenju traktora 539 Euro 3 motorom, Radojević kaže da sve to može da ima dobre efekte, ako indijska kompanija organizuje proizvodnju u Srbiji, a ne samo da sklapa uvezeno.

Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i narodni poslanik, ističe to da država nije imala sluha za taj predfarmerski sektor, a da smo „prvo uništili Zmaj“.

Priča da su, za razliku od nas, Hrvati napravili fabriku kombajna na ledini, i izvoze oko hiljadu godišnje, uključuju i izvoz u Srbiju.

„U Srbiji je na delu bila antisrpska predfarmerska politika, to se nastavilo sa Rakovicom, to se nastavilo sa IMT i mi smo postali uvozno zavisni za poljoprivrednu mehanizaciju, a hoćemo da budemo agrarna sila“, ističe Ševarlić.

Program IMT nije interesantan samo za srpsko tržište, interesantan je za veliki broj zemalja u Africi, Aziji i na Balkanu, baš i zbog izvoznih delova, dodaje profesor.

Država nije imala politiku i strategiju razvoja poljoprivrede, ako nemate svoju semensku industriju, proizvodnju hemije, i sopstvenu mehanizaciju, ne možete biti konkurenti na svetskom tržištu, naglašava Ševarlić.

Jedina naša komparativna prednost je što smo još uvek zemlja, po zakonu, bez GMO, pre svega drugi izvoznik u Evropi soje, i deseti u svetu po kukuruzu – koji nisu genetski modifikovani, naglašava. Umesto da izvozimo proizvode sa robnom markom non GMO, mi izvozimo sirovine, dodaje.

„Slika bi bila drugačija da je prodat pre stečaja“

Radojević kaže da je Tafe kupio intelektualni kapital IMT, njegov brend i tržište.

Efekti prodaje IMT mogli bi biti i bolji da je momenat prodaje bio pre uvođenja stečaja u fabriku, kaže Radojević. On navodi da bi slika bila drugačija, mišljenja je da bi i cena bila veća, da bi mogla da se sačuva proizvodnja i jedan broj radnih mesta i da bi svi bolje prošli, uključujući i državu.

Ističe da je ista ta kompanija imala određenu ponudu i 2013, 2014, ali da možda u tom trenutku država nije imala sluha za to tada, da sačuva jednu takvu firmu… Dodaje da Srbija nema strategiju obnove poljoprivredne mehanizacije, što je prepreka i unapređenju poljoprivrede u zemlji uopšte.

O najavama da će Tafe proizvoditi 5.000 godišnje, kaže da ne zna kakva je oprema u IMT, i misli da će u prvom periodu više raditi na sklapanju traktora, gde će se dominantno uvoziti komponente.

IMT- ov 539 je imao je od 1400 do 1500 komponenti, kaže Radojević, i dodaje da su sve to radile firme iz naše zemlje. Govoreći o najavama Tafe da će uključiti i te kooperante, navodi i da je veliko pitanje šta je sa tim firmama, jer su mnoge, sa odlaskom IMT u stečaj i same prestale da rade, zapale u tešku situaciju, neke su promenile svoj proizvodni program…

Profesor kaže da smo u startu imali ogradu da se uošte ne radi o tolikom broju radnih mesta, kako je izjavio  ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Ovde ne znamo ni koliki će biti podsticaju po radnom mestu, ne znamo gde će biti lokacija za sklapanje traktora, navodi profesor.

Radojević dodaje da je jedno raditi neposredno u proizvodnji, a drugo posredno preko kooperanata, i koliko može ljudi da mobilišu da uđu u takav proces rada.

„Siguran sam da oni svoje početne investicije treba da ulože u nove linije, nadamo se da će one biti za proizvodnju, ali najverovatnije da u početku to može da bude samo za sklapanje“, dodaje Radojević.

Radojević podseća da je IMT ugrađivao motor koji je proizvodio IMR, Rakovica, i da postoje i traktori IMR. „Da li je sada realno očekivati da će Tafe kupiti motor IMR, ili će po povoljnijim cenama uvoziti iz Indije ili Rusije…“

Profesor kaže da to nije realno.

Radojević navodi da tržište ovde postoji, da broj traktora po popisu iz 2012. godine je viši od 410.000, ali sa starošću u proseku od 17 godina.

A traktori sa više od 10 godina su tehnički izrabovani, dodaje profesor.

„Ja kao agrarni ekonomista bih skrenuo pažnju na promene kao što su klimatske promene i tako teško da traktori malih snaga mogu da ispune uslove, a i zbog zbog razlike u stopi rađanja i umiranja i zbog migracija, 628 hiljada  je prema popisu iz 2012. godine, poljoprivrednih gazdinstava, a po narednom popisu 2021. biće ih manje 200 do  250.000“, navodi Ševarlić.

Zbog toga će doći do ukrupnjavanja gazdinstavam a to znači da mora da dođe i do nabavke jačih traktora, dodaje.

On je rekao i to da su poljoprivrednici koji su imali priliku da kupe Tafe traktor, kazali da su njime i zadovoljni, pogotovo onim koji ima prednju vuču.

Profesor kaže da je Tafe došao ne samo zbog srpskog tržišta, već i zbog velikog tržišta koji je imao IMT, i zbog tržišta rezervnih delova, koje je još veće.

Profesor kaže da je teško da iz Indije preko Srbije idu na rusko tržište, jedino ako ne žele da iskoriste bescarinski režim, ali ako to koriste, moraju da dokažu da je preko 50 odsto komponenti napravljeno u Srbiji.

Ševarlić dodaje i da Tafe ulazi kao indijski proizvođač, a mi nemamo u Srbiji banku sa indijskim kapitalom koja će to da prati i da ne veruje da će banke iz drugih zemalja, s povoljnijm kreditima, da prate proizvodnju iz Indije nego  uvoz iz sopstvenih zemalja.