Marks end Spenser najavio zatvaranje 100 prodavnica do 2022.

Biznis 22. maj. 201813:50 > 13:53
Podeli:
Izvor: Reuters/Stefan Wermuth

Britanska firma Marks i Spenser najavila je da će zatvoriti preko 100 prodavnica širom Velike Britanije do 2022. godine uz širenje onlajn prodaje, što će ugroziti hiljade radnih mesta.

Britanska grupa je u saopštenju navela imena 14 prodavnica hrane, odeće i proizvoda za kuću koji treba da se zatvore do iduće godine. Oni se dodaju na 21 prodavnicu već zatvorenu od kada je počelo restrukturiranje grupe krajem 2016. godine. Imena ostalih prodavnica koje nameravaju da zatvore biće određena kasnije.

U saopštenju se ne navodi koliko će radnih mesta biti ukinuto, samo se kaže da devet od 14 navedenih velikih prodavnica zapošljava 626 ljudi i da će nastojati da im predlože mesto u nekoj drugoj njihovoj radnji.

Grupa je navela da su ta zatvaranja u skladu preispitivanjem njihovih nekretnina i sa ciljem da se najmanje trećina prodaje obavlja onlajn.

Kao i brojne druge kompanije sa fizičkom distribucijom proizvoda Marks end Spenser pogođen je rastom uspešnijih aktera u onlajn prodaji i visokom cenom iznajmljivanja prostora u Velikoj Britaniji gde su cene nekretnina znatno porasle poslednjih godina.

„Marks end Spenser ima nameru da se koncentriše na manji broj prodavnica, ali boljeg kvaleiteta za odeću i kućne proizvode“, rekao je Saša Berendži, zadužen za maloprodaju u kompaniji.

Krajem marta grupa je imala hiljadu radnji u Velikoj Britaniji, od kojih je 300 velikih prodavalo hranu, odeću i proizvode za opremanje kuće i gotovo 700 prodajnih mesta samo za hranu.