Mnučin: SAD i Kina stavile trgovinski rat na čekanje

Biznis 20. maj. 201817:00 > 17:29
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yuri Gripas

Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je da su SAD i Kina "stavile trgovinski rat na čekanje", posle dvodnevnih pregovora za koje je rekao da su doveli do značajnog napretka.

Kina je juče prihvatila da „značajno uveća“ kupovinu američke robe i usluga. Usaglašeno je „značajno povećanje“ američkog izvoza poljoprivrednih i energetskih proizvoda, kao i veći napori za povećanje trgovine proizvodima i uslugama.

Mnučin, koji je vodio razgovore s američke strane, rekao je za Foks njuz da je „američki tim“ dobio „brojna obećanja“ kada je u pitanju okvir za smanjenje deficita tokom predstojećeg vremena. 

Zbog tog napretka, kako je rekao američki ministar finansija, administracija predsednika SAD Donalda Trampa saglasila se da „kaznene tarife“ na kineske proizvode stavi „na čekanje“. 

Jedan od ciljeva vlade predsednika Donalda Trampa je da navede Kinu na korake koji bi smanjili deficit SAD u trgovini s Kinom za najmanje 200 milijardi dolara do kraja 2020. godine.

Ranije danas je kineska agencija Sinhua prenela da je kineski vicepremijer Liu He, koji je predvodio kinesku delegaciju u pregovorima u Vašingtonu, rekao da su se Kina i SAD složile da izbegnu svaki trgovinski rat i povećanje carina.

NAFTA sporazum možda sledeće godine

Ministra finasija Stiven Mnučin izjavio je da bi se rad za novom dogovoru o trgovinskom sporazumu sa Kanadom i Meksikom mogli produžiti na iduću godinu, javlja AP.

Trampova admnistracija propustila je neformalni rok prošlog četvrtka koji je postavio predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan da se dorađeni Sporazum o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi (NAFTA) dostavi Kongresu na vreme da njegovi članovi glasaju o njemu polovinom izborne godine.

Mnučin je izjavio za nedeljne vesti TV Fox da su progovori „još uvek daleko“, ali da se radi na mnogim pitanjima.

Mnučin je rekao da je predsedenik više ubeđen da je postizanje sporazuma dobro za SAD nego da se brine o određenom datumu.

Tramp je odavno izjavio da je NAFTA bio loš za Ameriku i njene radnike, piše AP.