Le Mer: Ako Rim ne ispoštuje obaveze, evrozona ugrožena

Biznis 20. maj. 201812:58 > 13:05
Podeli:
Izvor: Plamen Stoimenov/EU2018BG/Handout via REUTERS

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer upozorio je da će stabilnost evrozone biti ugrožena ukoliko buduća italijanska vlada ne bude poštovala svoje obaveze o dugu i deficitu.

„Ukoliko nova vlada preuzme rizik da ne poštuje svoje obaveze o dugu, deficitu kao i o sređivanju banaka, finansijska stabilnost cele evrozone biće ugrožena“, upozorio je Le Mer u televizijskoj emisiji.  

Italijanske populističke partije Pokret pet zvezdica (M5S) i ekstremnodesničarska Liga predstavile su u petak vladin ugovor u kome se predviđa odustajanje od štednje i „diktata“ Brisela.  

Vođe te dve partije Luiđi de Majo i Mateo Salvini planiraju sutra da predstave plan italijanskom predsedniku Serđu Matareli s namerom da tokom nedelje formiraju prvu antisistensku vladu u zemlji osnivaču evropskog projekta.  

„Svi u Italiji treba da razumeju da je budućnost u Italiji u Evropi i nigde drugde a da bi ta budućnost bila u Evropi treba poštovati određena pravila“, rekao je Le Mer.

On je rekao da obaveze koje je Italija preuzela važe bez obzira na to kakva je vlada.  

„Ja poštujem suverenu odluku italijanskog naroda ali ima obaveza koje prevazilaze svakog od nas“, rekao je on.  

Le Mer je rekao da će četkati da vidi kakve odluke će doneti italijanski zvaničnici, i ponovio koliko je važno da se dugoročno drže preuzetih obaveza da bi se „garantovala zajednička stabilnost“.