Sindikat u Zastavi oružje: Pozvali policiju da nas izbace

Biznis 19. maj. 201802:48 > 02:52
Podeli:
Izvor: N1

Samostalni sindikat fabrike Zastava oružje saopštio je da je predsednik Nadzornog odbora pukovnik Ivica Marjanović je u petak izazvao incident kada je pozvao policiju da fizički izbaci delegaciju sindikata koja je htela da prisustvuje sastanku šireg rukovodstva fabrike.

Predsednik sindikata Dragan Ilić rekao je agenciji Beta da je policija došla, ali nije bilo razloga da interveniše jer nije bilo nikakvih fizičkih kontakata ili incidenata druge vrste.

„Sve do 17 časova trajali su pokušaji sindikalaca da se nađe rešenje i spreči maltretiranje svih u sali, pa smo odlučili da napustimo prostoriju“, rekao je Ilić.

On je rekao da su tako sindikalci, njih 18 članova Odbora morali da izađu iz „Plave sale“ koja je inače sindikalna jer je sudskom odlukom dodeljena sindikatu na korišćenje.

Ilić je dodao da predstavnici sindikata nisu bili pozvani na sastanak, ali je ranije bilo „normalno“ da prisustvuju kada se govori o temama koje su važne za radnike.

Odbor sindikata osudio je neprimereno ponašanje pukovnika Vojske Srbije, predstavnika Ministarstva odbrane u Nadzornom odboru u situaciji „visoke napetosti i naraslih tenzija“ zbog štrajka u fabrici.

Najavili su da će o ovom do sada „nezabeleženom incidentu“ zvanično biti obavešteno Ministarstvo odbrane.

Pukovnik Ivica Marjanović je agenciji Beta rekao da je glavni krivac za incident sindikalni lider koji mu je pretio.

Marjanović je rekao da je grupa od 18 sindikalaca fabrike htela da se „ugura“ na sastanak Nadzornog odbora i izvršnog menadžmenta sa svim nižim rukovodiocima fabrike u vezi sa štrajkom i rešavanjem zahteva radnika.

„Posle oštrije priče sa njima povukao sam se u kabinet, kao i direktor, dok su sindikalci nastavili da vrše pritisak na ostale rukovodioce fabrike koji su pozvani na sastanak“, rekao je Marjanović.

On je naveo da je predsednik sindikata zatim upao u kabinet i sa stisnutom pesnicom oštro zapretio u slučaju da neko pozove policiju.

„Kada je zamahnuo da me udari samo sam se odmakao i tom prilikom udario kičmom o štok vrata i zadobio povredu, zbog koje ću, posle pregleda i preporuke lekara, morati da budem na bolovanju sedam dana“, rekao je Marjanović.

Marjanović je objasnio da je policija juče bila pozvana, ali samo zbog konsultacija, za savet ako dođe do nereda.

Prema njegovim rečima policija nije došla da interveniše, već je bila samo ispred zgrade gde se sve dešavalo, a povukla se posle pet minuta.

Marjanović je ocenio da je ponašanje sindikalnih lidera nekorektno i neprimereno i prelazi u silu.

On je uveren da je to bio pokušaj sindikalnih lidera da na sve rukovodioce fabrike ostave utisak da su oni moćniji i od direktora i Nadzornog odbora, kako bi dalje mogli da sprovode svoje interese u fabrici.