Brnabić za N1: Na korak smo od konačnog dogovora sa MMF-om

Biznis 18. maj. 201816:54 > 16:56
Podeli:
Izvor: N1

Premijerka Ana Brnabić izjavila je za N1 u Sofiji da je sigurna da će novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom biti potpisan do kraja leta.

Misija MMF-a predvođena Džejmsom Rufom sa Vladom Srbije nije postigla dogovor o novom aranžmanu iz proceduralnih razloga, a predsednica Vlade za N1 kaže da će sa MMF-om biti održan još jedan sastanak u junu, najverovatnije opet u Beogradu, i da je ostalo da se dogovore još neke sitnice.

„Mi smo na korak do konačnog dogovora (…) Ja sam sigurna da će konačni aranžman biti potpisan do kraja leta i da ćemo mi krenuti u tu vrstu podrške daljim strukturnim reformama“, izjavila je Brnabić za N1 u Sofiji, gde je učestvovala na “Bečkom ekonomskom forumu“.

Jedna od stvari koja je važna je i izbor novog ministra finansija koji, prema njenim rečima, treba da stane iza tog aranžmana i koji će biti ključna osoba u implementaciji tog sporazuma.

Da će novi aranžman sa MMF-om biti zaključen tokom leta očekuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Evrointegracije su maraton, još nismo spremni za članstvo

Premijerka je rekla da se zadovoljna vraća u Beograd zato što misli da je Srbija u Sofiji pokazala drugačije lice i dobila dosta prostora.

Bugarska je, kako kaže, svoje predsedavanje EU iskoristila da Zapadni Balkan stavi u fokus.

“Sve u svemu, svakako bez ikakve sumnje, svi lideri EU mogu da kažu da je Zapadni Balkan njima na agendi. Evropske integracije su maraton – nisu sprint – i svakako maraton u kom imate boljih dana i lošijih dana, ali je važno da znate zašto idete tim smerom i šta treba da uradite na tom putu”, istakla je Brnabić.

Srbija ima još dosta posla, navodi premijerka i dodaje da čak i da je neko na Samitu rekao “2019. ulazite u EU”, mi ne bismo bili spremni za to.

Nije bilo prilike za pozdravljanje sa Haradinijem

Brnabić je rekla i da se na Samitu nije pozdravila sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, jer nije bilo prilike.

Hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kako je rekla, bio „sprint unazad“ u odnosima s Prištinom.

„Nismo imali priliku da razgovaramo sa Haradinajem. Nismo se čak ni pozdravili. Nakon hapšenja Đurića to je bio sprint unazad, svima nama koji predstavljamo Srbiju je mnogo mnogo teže danas da razgovaramo sa bilo kime iz Prištine“, kazala je ona.