Ekonomisti: Ostavka Vujovića može da utiče na makroekonomiju

Biznis 08. maj 201814:39 > 14:45
Podeli:
Izvor: N1info

Odlazak ministra finansija Srbije Dušana Vujovića sa te funkcije i izbor novog ministra, uprkos prisustva predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda i EU ne isključuje mogućnost da se podrije makroekonomska stabilnost, smatraju ekonomisti.

Vujović je u ponedeljak pismeno obavestio premijerku Anu Brnabić da podnosi ostavku, a mediji spekulišu da će resor finansija preuzeti sadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je za Betu da je ministar Vujović, zajedno sa Fiskalnim savetom i MMF-om imao važnu ulogu u kreiranju mera fiskalne politike u poslednje tri godine, ali i u dobijanju političke podrške za njihovo sprovođenje, jer odluke o fiskalnoj politici, kao i svuda u svetu donosi sam vrh vlasti.

„Sada ključni politički akteri, predsednik države i premijerka najavljuju veliko povećanje rashoda iz budžeta, obećanjem da će se do kraja godine povećati plate i penzije, mada su plate u javnom sektoru na početku godine već povećane za oko devet odsto“, rekao je Arsić.

On je rekao da osim toga još uvek nisu rešeni problemi u javnim i drugim državnim preduzećima, što bi u budućnosti moglo da dovede do novih troškova za državu.

„Trebalo bi se podsetiti da je ista vlast od 2012. godine do 2014. godine vodila ekspanzivnu i neodgovornu fiskalnu politiku i da se intenzivno zaduživala i imala visok deficit u budžetu, a za posledice takve politike optuživala prethodnike“, rekao je Arsić.

Kočnice za takvu politiku će, prema njegovim rečima, biti prisustvo MMF sa kojim će se nastaviti aranžman, i predstavnici EU, ali i najšira javnost, koja je shvatila da makroekonomska stabilnost povećava strane investicije, smanjuje kamate, povećava zaposlenost i zarade.

„Stoga ipak, očekujem da se sadašnja vlast neće vratiti na politiku visokog deficita u državnoj kasi koju je vodila od 2012. godine do 2014. godine, ali je određeno popuštanje fiskalne discipline prilično verovatno“, rekao je Arsić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da ne očekuje narušavanje makroekonomske stabilnosti zbog same smene ministara finansija jer su, kako je rekao, ključne odluke donosili predsednik države i premijerka, pa stabilnost zavisi od njihove politike.

„Vujović nije donosio mere štednje, politiku su vodili predsednik i premijerka, pa ko god da bude na čelu ministarstva finansija stabilnost će zavisiti od čelnih ljudi države“, rekao je Savić.

On je rekao da su do sada sa vrha vlasti davana razna obećanja, pa i o povećanju plata i penzija, ali u praksi je na kraju bilo drugačije.

„Prošli put su rekli da će plate i penzije biti povećane deset odsto za sve, a na kraju je bilo i pet odsto za neke kategorije zaposlenih u javnom sektoru“, rekao je Savić.

Dodao je da će se „tek videti šta će, koliko i kada biti povećano“.

On je rekao da se nada da je Vlada Srbije „naučila lekciju olakog trošenja novca iz državne kase, a da na vidiku nema ni izbora da bi se značajno povećale plate“.

„Verovatno će se kao i prošli put plate i penzije povećavati selektivno“, rekao je Savić.