Brnabić razgovarala sa predstavnicima "Rio-Tinto" grupacije

Biznis 14. apr. 201815:18 > 15:22
Podeli:
Izvor: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je u Londonu sa predstavnicima globalne rudarsko-metalske grupacije "Rio-Tinto", koji su nadležni za razvoj projekta litijum-borata Jadar kod Loznice, o mogućnostima investiranja u Srbiju i različitim aspektima razvoja Jadar projekta, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je razgovarala sa izvršnim direktorom proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Batarom, i direktorom „Rio Tinto Ventures“ Endruom Litamom.

Predstavnici kompanije „Rio Tinto“ rekli su da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Srbije i lokalne zajednice.

Premijerka Brnabić izrazila je nameru vlade da omogući da se i eksploatacija rude jadarita i proizvodnja litijum-karbonata obavljaju u Srbiji, kako bi se omogućio dalji razvoj industrijske proizvodnje u novim tehnologijama.

Na sastanku je dogovoren zajednički rad na razvoju projekta u okviru zajedničke Radne grupe za Jadar, osnovane nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u julu 2017. godine.

„Rio Tinto“ posluje u Srbiji od 2001. godine pod lokalno registrovanom podružnicom Rio Sava Exploration d.o.o, koja radi na razvoju Jadar projekta. Kompanija je nedavno osnovala i odvojeno pravno lice za sprovođenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu Rio Tinto Explorations Dunav doo.

Brnabić razgovarala sa Srbima koji rade u Londonu

Premijerka je razgovarala sa predstavnicima Serbian Siti Kluba (Serbian City Club), organizacije koja okuplja mlade predstavnike naše dijaspore koji rade u najprestižnijim kompanijama i institucijama u Londonu.

Serbian Siti Klub organizovao je večeru za premijerku, na kojoj je dogovoreno da se uspostavi bliža saradnja sa mladim i uspešnim ljudima iz Srbije koji žive u Velikoj Britaniji. Pokrenuta je inicijativa da se u Srbiji organizuje konferencija sa ovom i sličnim organizacijama, koje okupljaju uspešne mlade ljude iz Srbije koji žive i rade širom Evrope, a koji su spremni da pomognu Srbiji u njenom ekonomskom razvoju i modernizaciji.