Ministar: Kazne zbog paradajza za uvoznika i inspektora

Biznis 13. apr. 201809:26 > 09:33
Podeli:
Izvor: Pixabay, ilustracija

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović potvrdio je da je paradajz na tržištu Srbije "apsolutno ispravan za upotrebu" i dodao da će uvoznik pošiljke na kojoj je pogrešno pisalo da "kora nije za upotrebu", biti kažnjen.

Nedimović je za RTS kazao da će danas na sajtu Ministarstva poljoprivrde biti objavljene sve laboratorijske analize spornih pošiljaka te će se „iz njih videti da je paradajz potpuno ispravan i pogodan za ljudsku upotrebu“.

Pre nekoliko dana deo medija u Srbiji je tvrdio da je u prodaji „otrovan paradajz“ iz Turske, jer je na deklaraciji pisalo da „kora nije za ljudsku upotrebu“.

Ispostavilo se da je uvoznik kopirao deklaraciju citrusa, ali je zaboravio da izbriše deo o kori.

Ministar je kazao da je od 25 tona s više od 4.000 gajbica u jednom kamionu, sporna bila deklaracija na samo dve gajbice.

„To je bila greška uvoznika koji je pogrešno deklarisao robu i zbog toga će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak“, rekao je Nedimović, najavio prekršajni postupak i protiv drugog uvoznika, a dodao da će biti kažnjen i inspektor.

„Zbog svega toga idemo u kontrolu svih graničnih prelaza i inspektora i izaćićemo sa rezultatima naredne nedelje“, rekao je Nedimović.“Mi ćemo naše procedure dodatno pojačati, ali moramo biti svesni koje su količine robe u pitanju. Nekada se desi da nam na nekom prelazu dodje i 50 šlepera“, rekao je ministar poljoprivrede.