Milošević: Kad se sve stiša, država će uzeti niški aerodrom

Biznis 10. apr 201818:02 > 18:12
Podeli:
Izvor: N1

Novinar Danasa Aleksandar Milošević smatra da će Skupština grada Niša usvojiti predlog da se aerodrom “Konstantin Veliki” prebaci republici, čim se situacija stiša i protesti Nišlija splasnu.

Milošević je u Danu uživo TV N1 ocenio da je sednica Skupštine grada Niša, na kojoj je trebalo da bude usvojena odluka o prenosu u državno vlaništvo aerodroma „Konstantin Veliki“, odložena zbog talasa protesta građana koji je, kako smatra, iznenadio vlast.

“Mislim da su očekivali da će to biti protokolarna odluka. Ovakve proteste nisu očekivali. Mislim da se političari plaše naroda, jer glasa za njih i ne žele da ga dodatno iritiraju, zato su sednicu odložili. Nijedan političar ne želi da pod ovolikim pritiskom javnosti radi nešto suprotno svima”, ističe novinar Danasa.

Uveren je ipak da će vlast, kada se situacija stiša i protesti splasnu, uraditi ono što je i htela, odnosno da će niška skupština usvojiti odluku kojom aerodrom prebacuje državi.

Milošević kaže i da je razumna odluka organizatora protesta da se ne okupljaju svaki dan, već samo kada gradska skupština zaseda, kako se ne bi zamorili, ali da će vremenom prestati da se govori o aerodromu, i da će u centar medijske pažnje doći drugi događaji, što će omogućiti da se odluka o “Konstantinu Velikom” provuče “ispod radara”.

Druga stvar na koju vlast, prema njegovom mišljenju, računa jeste najavljena poseta predsednika Aleksandra Vučića Nišu, odnosno da će on uspeti da preokrene stav lokalne javnosti.

Govoreći o motivima odluke da se niški aerodrom prebaci republici, Milošević je izrazio sumnju da bi to moglo imati veze sa koncesijom beogradskog aerodroma, ukazujući pritom na kontradiktorne izjave koje su o tome, u istom danu, dali predsednik Vučić i resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Naime, dok je ministarka eksplicitno rekla da niški aerodrom nije ni u kakvoj vezi sa koncesijom u Beogradu, predsednik Vučić je naveo da u koncesiji postoji odredba po kojoj država mora da se konsultuje sa francuskim Vansijem ukoliko broj putnika na niškom aerodromu pređe milion.

Prebacivanjem vlasništva aerodroma na državu, osim vrednosti i prihoda, Nišlije gube i kontrolu nad tom vazdušnom lukom, upozorava Milošević i ističe da interesi Niša i republike ne moraju da se poklapaju.

Podseća da je menadžement aerodroma “Konstantin Veliki” od nule stigao do više od 300.000 putinika i uveren je da bi takvim poslovanjem, broj od milion putnika mogao da se dostigne mnogo ranije nego što to predviđa republika.

“Republička vlast želi da ograniči razvoj aerodroma da bi zaštitila koncesionara, iako je činjenica da Niš najmanje putnika uzima od Beograda, mnogo više uzimaju od Prištine, Skoplja, Sofije…”, ističe on.