Dojče banka smenila generalnog direktora

Biznis 09. apr 201811:54 > 12:01
Podeli:
Izvor: Tanjug / Arne Dedert/dpa via AP

Dojče banka koja se bori sa teškim finansijskim gubicima smenila je generalnog direktora Džona Krajana i imenovala Kristijana Zevinga na njegovo mesto.

Nadzorni odbor banke objavio je da će generalni direktor Džon Krajan, koji je doša na to mesto 2015, otići krajem aprila. Kako je navedeno, Kristijan Zeving imenovan je za novog direktora i ta odluka odmah stupa na snagu.  

Promena je objavljena na kraju vanrednog sastanka koji je završen kasno sinoć. Ugovor dosadašnjeg direktora Krajana trebalo je da traje do 2020. godine, navodi BBC.  

Predsedavajući nadzornog odbora banke Paul Ahlajtner rekao je da je Zeving sa više od 25 godina u banci dokazao da je „jak i disciplinovan vođa“ i da je odbor uveren da će Zeving i njegov tim moći „uspešno da vode Dojče banku u novu eru“.

On je rekao da je Krajan postavio temelje za uspešnu budućnost banke uprkos svom „relativno kratkom boravku“ na mestu generalnog direktora i na tome mu se zahvalio. Ahlajtner je dodao da je posle „sveobuhvatne analize“ nadzorni odbor došao do zaključka da im je potrebna nova dinamika u vođstvu banke.  

Dojče banka se borila sa padom prihoda, a vrednost njenih deonica je pala za gotovo trećinu ove godine. Vrednost deonica skočila je danas, posle objave o zameni generalnog direktora, za više od tri odsto na berzi u Frankfurtu.  

Kako se veruje potraga za novim generalnim direktorom i smenom Krajana počela je kada je banka prijavila godišnji gubitak od 500 miliona evra na kraju februara. To je usledilo posle gubitaka od 6,8 milijardi evra 2015, i 1,4 milijarde evra 2016. godine, prenosi BBC.  

Glasine da bi Krajan mogao biti zamenjen posle tri godine gubitaka banke širile su se nedeljama. Pre nego što je postao generalni direktor najveće nemačke banke Krajan je bio predsednik za Evropu u singapurskoj investicionoj kompaniji Temasek i finansijski direktor švajcarske banke UBS.