Deo IMT uzeo TAFE, a šta je sa imovinom na Novom Beogradu?

Biznis 06. apr. 201816:20 > 16:25
Podeli:
Izvor: N1

Da li je važnija vest da je deo imovine IMT-a prodat indijskoj kompaniji TAFE, ili da je deo imovine i dalje u vlasništvu države? Ono što je prodato za oko pola miliona evra, pre svega pravo na žig, moglo bi da bude značajno za buduću proizvodnju traktora.

Ali, oni se neće proizvoditi u Beogradu, gde 55 hektara zemljišta na kome je sad fabrika – tek treba da se proda nekim budućim neimarima.

Fabrika u stečaju, prepoznatljiv brend i tržište gladno za novim proizvodima. U toj situaciji indijska firma kupila je deo imovine IMT-a. Analitičari kažu da je to dobar potez, jer u Srbiji i na tržištima bivše Jugoslavije, gde je IMT-ov traktor uobičajen, može da se proda desetak hiljada traktora godišnje.

„Od 610 hiljada gazdinstava kod nas, 77 odsto su mala, veličine do pet hektara. Upravo za ta mala gazdinstva je potrebno da imamo ovu industriju, ovaj tip traktora. Kod nas se taj tip traktora nalazi u eksploataciji više od 30 – 40 godina. On je položio sve ispite“, kaže stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

Ministar poljoprivrede kaže da je jedina ideja prodaje beogradske Industrije mašina i traktora obnova proizvodnje poljoprivrednih mašina u Srbiji.

„Dobro je što TAFE ima istu platformu kao što je imao i IMT, a to je platforma Fergusona. Mislim da smo na dobrom putu“, rekao je.

Ali i za ono što nije prodato postoje ideje. Zvaničnih procena da li bi prodaja zemljišta IMT-a mogla da pokrije milionska dugovanja nema. Ali, kvadrati koji su izgrađeni u blizini ove lokacije, poput WEST 65 i A bloka, skupo se prodaju.

Lanac i katanac, tako danas izgleda ulaz u IMT. Na ovom mestu traktori se odavno ne proizvode. Ali, ni prodaja indijskoj kompaniji ovu kapiju neće otključati. Za poznavaoce najatraktivnija imovina IMT-a, 55 hektara na Novom Beogradu, ostaće u vlasništvu države. Na njima treba očekivati nove stambene i poslovne zgrade.

Sindikalci, međutim, skreću pažnju na još jedan ugao ove transakcije. Prvi čovek sindikata metalaca Beograda kaže da je prestankom rada IMT-a otvoreno veliko tržište za uvoznike, posebno kad je reč o rezervnim delovima.

„Iz Srbije je izašla ogromna cifra novca – u milionima evra za loš kvalitet rezervnih delova koji se uvoze iz Turske ili Indije. Pokretanjem IMT-a poljoprivrednici koji su siromašni u Srbiji bar će dobiti kvalitetan deo i dobiće neki traktor koji mogu da kupe“, kaže Branko Milinović iz tog sindikata.

Dodaje da je IMT prodat firmi sa kojom je dugo sarađivao i koja želi da nastavi proizvodnju i da zaposli domaće radnike.