Indijska firma TAFE kupila fabriku traktora IMT u stečaju

Biznis 02. apr. 201812:37 > 12:38
Podeli:
Izvor: N1

Industrija mašina i traktora Beograd - IMT, u stečaju, prodata je indijskoj firmi TAFE, po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara.

Ta indijska firma, koja proizvodi traktore i druge poljoprivredne mašine, bila je jedini učesnik na aukciji, a ona je i višedecenijski partner IMT-a.

Prodaja IMT-a je oglašena 1. marta, a depozit za učešće na aukciji je bio 26,4 miliona dinara. Na prodaju su ponuđeni građevinski objekti, pravo na žig i oprema, dok zemljište gde je fabrika IMT ostaje u vlasništvu države.

IMT je u stečaju od 2015. godine, kada je dug bio 186 miliona evra, a ta fabrika je nekada godišnje proizvodila oko 400.000 traktora i zapošljavala oko 10.000 ljudi. Direktor za evropsko tržište TAFE-a Kamal Ahuđa je posle aukcije novinarima rekao da je zadovoljan što je će ta grupacija biti vlasnik brenda IMT koji ima veliku vrednost.

On je kazao da će se u Srbiji proizvoditi traktori pod tim brendom i prodavati u jugoistočnoj Evropi, a kasnije u na drugom tržištima.

„Namera nam je da u saradnji sa domaćim kooperantima obezbedimo da više od 50 odsto delova traktora bude iz Srbije, što otvara tržišta sa kojima Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini“, kazao je Ahuđa.

Prema njegovim rečima, nova fabrika traktora, koja će zadržati ime IMT, neće biti na sadašnjoj lokaciji na Novom Beogradu, gde nije mesto teškoj industriji, ali da još nije odlučeno gde će biti.

Procene su, kako je rekao, da će prvi traktori biti proizvedeni za godinu dana, i da će u prvih pet godina biti proizvedeno ukupno oko 5.000 traktora.

„Od postojeće opreme IMT-a skoro ništa neće moći da se iskoristi“, kazao je Ahuđa i dodao da je teško proceniti kolika ulaganja će biti potrebna da se pokrene proizvodnja i koliko radnika će biti zaposleno.

TAFE ima fabrike u Indiji, Kini i Turskoj, zapošljava 12.000 ljudi i ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara. Do sada je ta grupacija u Srbiji godišnje prodavala 300 do 400 traktora.

Bivši direktor IMT-a Ljubomir Stevanović je novinarima rekao da je TAFE i 2014. godine htela da kupi IMT i da nije jasno zašto vlast u Srbiji to nije prihvatila.

„Da je IMT tada prodat ne bi otišao u stečaj i korist bi imala i država i radnici koji su ostal bez posla“, kazao je Stevanović. 

Kompanija Tafe će, prema rečima analitičara Dragovana Milićevića, u Srbiji proizvoditi unapređenu verziju malog traktora IMT 539, koji je IMT proizvodio devedesetih godina. Milićević za N1 kaže da nije postojala bolja opcija za razvoj te industrije od prodaje indijskom proizvođaču. Investitor interes nalazi u mogućnosti da iz Srbije lakše plasira proizvode na evropsko tržište.

Ipak, veliko je pitanje, naglašava Milićević, kako će Indijci naći kvalifikovane radnike, jer imamo manjak radne snage u metalskoj industriji.