Ekonomisti: Oživljavanje nekad velikih fabrika nemoguće

Biznis 26. mar 201816:26 > 16:32
Podeli:
Izvor: N1

Oživljavanje nekadašnjih velikih fabrika u Srbiji je nemoguće, jer su skoro potpuno uništene i trebalo bi mnogo novca da se podignu, a potrebna im je nova tehnologija proizvodnje i obezbeđeno tržište, tvrde ekonomisti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je pre dva dana da je, zajedno sa Ministarstvom privrede i ostalim resorima pokrenula pitanje „oživljavanja prepoznatljivih brendova i velikih pogona“, poput Magnohroma i IMT-a.  

Ekonomski konsultant Dragovan Milićević rekao je danas za Betu da „političari bez posledica mogu da izjave bilo šta“.  

„Traktore koje je proizvodio IMT poljoprivrednici mogu sada da koriste samo da se njime odvezu do prodavnice da popiju pivo“, rekao je Milićević.  

Osposobljavbanje tog preduzeća za proizvodnju i izvoz, prema njegovim rečima, podrazumevalo bi da „neki strani partner postane zainteresovan i uloži mnogo novca i donese novu tehnologiju“.  

Poljoprivrednicima, čak i srpskim čiji je vozni park star preko 30 godina, kako je rekao, danas su potrebni traktori sa 120 ili 200 konjskih snaga, a ne sa 45 ili 60 kakve je proizvodio IMT.  

„I kada bi se pronašao investitor za pokretanje IMT teško bi bilo obezbediti tržište jer Turska osvaja Evropu jeftinim traktorima, a nude ih i Indijci kojima je naša fabrika svojevremeno prodala licencu“, rekao je Milićević.   Dodao je da bi još teže bilo pokrenuti „pogrešno privatizovan i propali Magnohrom čiji proizvodni program danas verovatno nikom ne treba“.  

Milićević je istakao da je teško razumeti da Srbija „finansira industrije iz kraja 19. i 20. veka kao što je tekstilna industrija i njoj slične“.  

Ekonomista Ivan Nikolić rekao je za Betu da je pokretanje propalih fabrika težak put i da bi morao da se razmatra „problem od slučaja do slučaja jer nema univerzalnog rešenja“.  

„IMT bi mogao da se pokrene samo ako bi se pojavio neki investitor koji bi bio spreman da finansira novu tehnologiju, jer je postojeća zastarela, i ako bi se našlo tržište na Bliskom istoku i u arapskim zemljama“, rekao je Nikolić.  

On je rekao da i ako postoji zainteresovani investitor za strateško partnerstvo sa državom ili sličan model finansiranja, Srbija bi pre toga trebala da napravi strategiju razvoja kako bi se utvrdilo „koji su prioritetni sektori za podsticanje razvoja, a ne da se to radi stihijski“.  

„Poljoprivreda u Srbiji već u dužem periodu stagnira i nije poluga razvoja kao ni prehrambena industrija koja ne samo da ne doprinosi rastu već ga obara“, rekao je Nikolić.  

Dodao je da nijedna evropska zemlja ne zasniva svoj razvoj na poljoprivredi, pa ne bi trebalo ni Srbija, posebno i zbog toga što joj trebaju visoke stope rasta kako bi smanjila zaostajanje za drugim zemljama, a što agrar ne može da obezbedi.