Krulj: Efekti aranžmana sa MMF-om biće brzo vidljivi

Biznis 23. feb 201509:42 > 09:45
Podeli:
Izvor: N1info

Savetnik ministra za evropske integracije u Vladi Srbije ekonomista Vladimir Krulj kaže da bi, kada je u pitanju sklapanje aranžmana sa MMF-om, trebalo isključiti negativni secnario.

povezana vest

Gostujući u Novom Danu na N1 televiziji, on je naglasio da je delegacija Fonda sa Vladom Srbije razgovarala o mnogo bitnih stvari: o javnom dugu, fiskalnom deficitu, nezaposlenosti i da su sve te stvari ozbiljno razmotrene.

Komentarišući činjenicu da će sklapanje aranžmana biti pozitivan signal investitorima, Krulj ističe i da će se ti efekti zainteresovanosti videti jako brzo, u narednih nekoliko meseci.

„Kada nemate aranžman sa Fondom onda se javi jedan ponuđač koji pokušava da maksimizira svoju pregovaračku poziciju“, rekao je Krulj komentarišući odustajanje od potpisivanja ugovora sa američkim Esmarkom uz napomenu da bi sutuacija bila drugačija da je Srbija imala potpisan aranžman sa MMF-om.

Savić: Pozitivna odluka signal da je Srbija sigurna za ulaganje

Pozitivna odluka MMF-a signal je stranim investitorima da je zemlja stabilna i sigurna za ulaganje, smatra profesor FEFA Nebojša Savić.

Kad oni razmatraju gde svoj kapital da ulože, kako da plasiraju novac, onda je jako važno da zemlja ima pozitivnu ocenu MMF-a, da su reforme koje se tamo sprovode upravo na onom putu da se izgrađuje tržišna privreda„, smatra Savić.