EU odobrila da Bajer preuzme Monsanto

Biznis 21. mar 201813:01 > 13:03
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Evropska unija odobrila je da Bajer (Bayer) kupi Monsanto za 66 milijardi dolara, uz uslov da se oslobodi kompanija i prava vrednosti od 7,4 milijardi dolara kako bi se obezbedila fer konkurencija na tržištu.

Ovaj dogovor pažljivo prate rivalske kompanije i ekološke organizacije, kao i strahovanja da će se smanjiti broj jakih kompanija u prodaji semena i pesticida i da će novonastala kompanija zagušti tržište, preneo je AP.

Komesarka za konkurenciju Margret Vestager rekla je da su se dve strane dogovorile o prodaji prava u vrednosti od preko šest milijardi evra i da su time odagnane brige Evropske komisije u vezi s konkurencijom.

Monsanto je u septembru prihvatio ponudu Bajera za kupovinu za 57 milijardi dolara akcionarima i preuzimanje devet milijardi dolara duga.

Vestager je rekla da bi bez dodatnih uslova dogovor Bajera i Monsanta značajno smanjio konkurenciju na tržištu i omeo inovacije. Ona je rekla da će dogovorom biti napravljena najveća kompanija za pesticide i seme na svetu.

„Osigurali smo da broj globalnih igrača koji se aktivno nadmeću na tim tržištima ostane isti“, rekla je Vestager i dodala da je to potrebno kako bi poljoprivrednici imali raznovrstan izbor semena i pesticida po pristojnim cenama.

Direktor Bajera Verner Bauman je rekao da je odobrenje Evropske komisije „veliki uspeh“ i dodao da kompanije i dalje rade s vlastima SAD oko dogovora za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu ove godine.

Vestager je rekla da se prodajom nekih kompanija i prava uklanjaju sva preklapanja na tržištima semena i pesticida Bajera i Monsanta.

Ona je dodala da se Bajer obavezao da radi na tome da novo tržište digitalnih farmi, koje se oslanjaju na upotrebu podataka u poljoprivredi, bude otvoreno. Bajer je predložio da BASF bude kompanija koja će preuzeti poslove koje treba da proda u tom sektoru.