NIS: Neto dobit u 2017. viša za 80 odsto nego 2016.

Biznis 01. mar 201817:18 > 17:23
Izvor: Wikipedia/NIS

Naftna industrija Srbije (NIS) je saopštila da je u 2017. godini imala neto dobit od 27 milijardi dinara, što je 80 odsto više nego u prethodnoj godini.

„NIS grupa je u 2017. godini značajno unapredila finansijske rezultate u odnosu na 2016. i započela realizaciju strateških projekata koji će obezbediti dalji razvoj kompanije kao lidera na balkanskom tržištu naftnih derivata“, ističe se u saopštenju.  

Dobit NIS-a u prošloj godini pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA) iznosila je 47 milijardi dinara, odnosno 18 odsto više nego 2016.  

Kako je objašnjeno, bolji finansijski rezultati ostvareni su zahvaljujući rastu cena sirove nafte na globalnom tržištu, pozitivnim kursnim razlikama, povećanju obima prodaje i sprovođenju programa mera za povećanje operativne efikasnosti u NIS-u čiji se efekat na pokazatelj EBITDA u 2017. godini procenjuje na 7,2 milijarde dinara.

NIS je u prošloj godini investirao 26,5 milijardi dinara, dva odsto više nego 2016. godine, od čega je najviše uloženo u istraživanje i proizvodnje nafte i gasa i modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo.  

„Nastavljen je i trend rasta obaveza NIS-a po osnovu poreza i drugih javnih prihoda koje su iznosile 171 milijardu dinara, što je pet odsto više u poređenju sa 2016. godinom. NIS je petu godinu zaredom isplatio dividendu akcionarima u iznosu od 25 odsto neto dobiti iz 2016. godine i u te svrhe izdvojio više od četiri milijarde dinara“, navodi se u saopštenju.  

Dodaje se da je ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda u prošloj godini iznosio 3,6 miliona tona što je devet odsto više nego u 2016. godini.  

NIS je podsetio da je u oktobru prošle godine u Rafineriji nafte Pančevo počela izgradnja postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja i da je ta investicija vredna više od 300 miliona evra. Početak rada novih postrojenja očekuje se u 2019. godini čime će se Rafinerija u Pančevu, kako je navedeno, svrstati među najmodernije u Istočnoj Evropi.  

U saopštenju NIS-a je navedeno i da je prometa naftnih derivata iznosio 3,5 miliona tona, odnosno pet odsto više nego u 2016. godini, kao i da su otvorene tri nove benzinske stanice, rekonstruisano 11 i kupljena jedna benzinska stanicae, a da je u regionu proširena ponuda premijum goriva.  

„NIS ulazi u novi ciklus investicija i samo u 2018. godini uložićemo gotovo 47 milijardi dinara što je najveći iznos ulaganja NIS-a još od 2013. godine. Uveren sam da će nam realizacija započetih projekata i upotreba inovativnih tehnologija omogućiti da zadržimo lidersku poziciju na regionalnom energetskom tržištu, pronalazeći brze i efikasne odgovore na sve izazove modernog tržišta“, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.  

Većinski vlasnik NIS-a je ruski Gaspomnjeft sa 56,15 odsto udela u kapitalu, a Republika Srbije poseduje 29,87 akcija.