Pet puta više sredstava za inovacije u 2018. godini

Biznis 01. mar 201816:30 > 16:48
Izvor: Promo

Vlada je izdvojila pet puta više sredstava za inovacije nego prethodne godine, rekao je ministar bez portfelja Nenad Popović na konferenciji o inovativnom preduzetništvu i novim tehnologijama u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Konferencija je okupila više od 70 mladih inovatora i IT stručnjaka, preduzetnika i onih koji bi želeli da započnu sopstveni posao. Skupu su prisustvovali i predstavnici resornih ministarstava Vlade Srbije, nadležnih institucija, fondova, udruženja i medija.

Kroz tematske panele, primere dobre prakse, radionice i druženje, učesnici su bili u prilici da steknu nova znanja, razmene iskustva i povežu se u budućem poslovanju, a domaćin konferencije, Naučno-tehnološki park je primer kako se razvija inovativno preduzetništvo u Srbiji, istakla je direktorka ove institucije, Gordana Danilović Grković, navodeći da Naučno tehnološki park Beograd radi već dve godine, a svoj rad je započeo u partnerstvu sa Vladom Srbije, gradom Beogradom i Univerzitetom, uz podršku Vlade Švajcarske.

„Za samo dve godine mi već imamo 60 kompanija i skoro 500 inženjera, što je najveći dokaz potencijala koji ova zemlja ima u inovativnom preduzetništvu i mladim ljudima koji započinju spostveni biznis“, rekla je Danilović Grković.

Ministar bez portfelja Nenad Popović naveo je da su mladi nosioci budućeg ekonomskog razvoja Srbije zasnovanog na inovacijama i novim tehnologijama.

„Konferencija o inovativnom preduzetništvu i novim tehnologijama je značajna jer mladima pruža mogućnost da dođu do novih saznanja i da njihovo buduće preduzetništvo bude temelj ekonomskog razvoja. Inovacije moraju biti primenljive u konkretnim oblastima od poljoprivede do robotike“, rekao je ministar i dodao da je Vlada izdvojila pet puta više sredstava za inovacije nego prethodne godine, što pokazuje izvanredan potencijal za mlade da otpočnu svoje poslove, da se bave inovacionim preduzetništvom i da Vlada već od ovog meseca počinje sa objavljivanjem konkursa za inovacije.

Generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu, Vladimir Đorđević, poručio je da je sada veoma lako da se neko istakne kada je u pitanju tehnologija, ali da je neophodna odgovarajuća podrška.

„Mi želimo da pomognemo razvoj tehnologije i smanjimo distancu između učesnika u trgovini, u komunikacijama, u plaćanjima. Cilj je da omogućimo da mala i srednja preduzeća Srbije budu dostupna globalno i ponude svoje proizvode“.

„Ja mislim da samo inovacije mogu da poboljšaju situaciju u kojoj se Srbija nalazi. Te inovacije ne moraju da budu svetske, ali to moraju biti inovativni proizvodi i ideje koje će pomoći našim preduzetnicima koji su već na tržištu, da njima olakšaju posao, da što lakše implementiraju njihove ideje da bi te ideje mogli da plasiraju van Srbije. Nije važno samo imati produkt, važno je i znati kako ga plasirati na svetsko tržište, a upravo to je najveći izazov“, poručio je dobitnik svetske nagrade za prvu polimer bateriju Dejan Ilić.