Trivan: Skup posao, ali ima li ičeg skupljeg od zdravlja?

Biznis 27. feb. 201820:59 > 21:03
Podeli:
Izvor: TANJUG/Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Srbija će u naredne dve, tri decenije u ekologiju morati da investira 15 milijardi evra, a deo tih sredstava otići će za investiranje u najmanje 300 sistema za prečišćavanje voda, izjavio je u Boru ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

„U Boru je završena topionica bakra, ali gradiće se i kolektor otpadnih voda u Rudarsko – topioničarskom basenu“, rekao je Trivan tokom posete RTB „Bor“.

On je kazao da je sledeća stvar koja se u Boru mora raditi remedijacija zemljišta, jer je u slivu Borske reke i Timoka, na površini od 856 kvadtratnih kilometara, zemljište zagađeno.

„To je skup posao. Ali, ima li ičeg skupljeg od zdravlja ljudi“, rekao je Trivan.

On je dodao i da poglavlje 27, o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, predstavlja najskuplji posao, jer je budućnost u zaštiti životne sredine.

Prema njegovim rečima, prioritet je, ipak, izrada projekto-tehničke dokumentacije, čija izrada košta od nekoliko miliona do nekoliko desetina miliona evra.

Ministar je kazao da će Vlada Srbije pomoći lokalnim samoupravama da izrade projektno-tehničku dokumentaciju, a nakon izrade će se ići u realizaciju i potragu za investitorima.

Prema njegovim rečima, u Boru i ostalim gradovima u Srbiji potrebno je uraditi i remedijaciju zemljišta, a tim povodom ministarstvo ekologije ove godine pokrenuće akciju pošumljavanja stotina hektara.