Stanovi za Kraljevčane deset godina posle zemljotresa

Biznis 21. feb 201818:36 > 19:45
Podeli:
Izvor: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Kraljevu da će u matru ili aprilu početi gradnja stanova za 366 porodica naselja Radnička kolonija, koje je teško oštećeno u zemljotresu 2010. godine i da bi ti stanovi trebalo da budu završeni do 2020. godine.

U tom naselju u Dositejevoj ulici u Kraljevu živi pretežno socijalno ugroženo stanovništvo.

Premijerka je rekla da bi krajem marta ili aprila trebalo da počne izgradnja prve od četiri zgrade za te porodice, a da je novac za izgradnju obezbeđen u saradnji s Razvojnom bankom Saveta Evrope i da je projekat vredan 13,5 miliona evra.

Ona je dodala da je izabrani izvođač radova iz Paraćina, da je rok za njihov završetak 18 meseci, kao i da je zbog proteklih osam godina od zemljotresa u Kraljevu stanovnicima devastiranih zgrada, važan svaki dan.

Brnabićev je kazala i da će u Kraljevu u avgustu ili septembru ove godine početi i izgradnja 200 stanova za potrebe pripadnika službi bezbednosti.

„To je samo prva faza, hajde da podelimo prvih 200 stanova u Kraljevu, a onda da krenemo u drugu i treću fazu“, rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je tokom posete Kraljevu obišla i lokaciju na Beranovcu na kojoj se gradi obdanište površine 800 metara kvadratnih, a u koji je ukupno uloženo 400.000 evra.

Polovinu ovih sredstava donirao je Milomir Glavčić iz Kanade, koji je do sada poklonio Kraljevu sedam miliona evra za izgradnju nekoliko vitalnih projekata u ovom gradu.

Predsednica Vlade je posetila i javno preduzeće „Vodovod“ i posle sastanka s rukovodstvom najavila izradu projekta za fabriku za prečišćavanje otpadnih voda i kazala da je to „ambiciozan projekat vredan oko 17,5 miliona evra“.

Govoreći o prodaji kraljevačke fabrike „Magnohrom“ zakazane za 21. mart, rekla je da postoje zainteresovani privrednici za ovu fabriku.

„Ja znam da postoje zainteresovani privrednici za ‘Magnohrom’ koji su Vladi Srbije obećali da će početi ponovo proizvodnju, oživeti rudnike koji su ne samo na teritoriji Kraljeva već i Čačka, što je nama važno. Pratićemo ceo taj proces, kako ne bi došlo do toga da se ‘Magnohrom’ proda, a da Kraljevo u smislu radnih mesta ne dobije ništa“, kazala je premijerka.

Kako žive ljudi u Radničkoj koloniji

Preko hiljadu stanara 12 stambenih zgrada Radničke kolonije u Dositejevoj ulici u Kraljevu, sedam godina nakon zemljotresa, žive u još težim uslovima.

Čitave porodice žive u sobama od 20 kvadrata i sa zajedničkim toaletom na svakom spratu.

Na svakoj od zgrada starih pola veka, vidljivi su tragovi oštećenja. Najgore je u zgradama za samački smeštaj radnika. One su i pre zemljotresa bile ruglo grada. Uslovi za život u njima su veoma teški, nehigijenski, ali i nebezbedni.

“Imamo zajednički toalet. Ne smem da pustim ćerke da idu same da se kupaju da ih neko ne bi silovao. Zgrada je otvorena i svako može da uđe”, priča za N1 Silvana Aliti iz Radničke kolonije.

Život dostojan čoveka je ono što traže stanari samačkih zgrada i većina je polagala velike nade u projekat Urbane regeneracije naselja.

“Dočekali smo i ovaj dan. Valjda je sad konačno. Nadamo se da nećemo premijerku videti sada, pa ponovo za pet godina?”, čulo se od stanara koji su na ulici pričali sa predsednicom Vlade Srbije.