Dodeljeno prvih 35 inovacionih vaučera

Biznis 30. jan 201812:52 > 12:55
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Fond za inovacionu delatnost dodelio je 35 inovaciovacih vaučera za 28 srpskih preduzeća u ukupnom iznosu 22.160 miliona dinara.

Na javni poziv koji je otvoren decembra 2017. godine prijavilo se više od 40 preduzeća kojima je potrebna usluga naučnoistraživačke organizacije za rešenje tehničkog ili tehnološkog problema kako bi podigli nivo inovativnosti svojih proizvoda i postali konkurentniji na tržištu.

Poziv je otvoren do 21. maja, odnosno sve dok opredeljena sredstava ne budu utrošena, saopštio je Fond za inovacionu delatnost.

Zainteresovana mikro, mala i srednja preduzeća konkurisala su za novu uslugu – inovacione vaučere u vrednosti do 800.000 dinara, a ukupno 30 miliona dinara izdvojeno je u ovoj fazi iz budžeta Srbije za te namene, na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom.

Inovacionim vaučerom pokriva se do 80 odsto ukupnih troškova usluge, odnosno preduzeća su u obavezi da sufinansiraju preostali iznos, uključujući i porez na dodatu vrednost.

U pilot fazi programa inovacionih vaučera preduzeća su bila u mogućnosti da se prijave za maksimalno dva inovaciona vaučera u ukupnom iznosu od 1,2 miliona dinara.

Inovacione vaučere su dobitnicima uručili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gospodin Mladen Šarčević i ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

„Ovaj jednostavni finansijski podsticaj ima za cilj da ojača veze naših naučnoistraživačkih organizacija sa malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Inovacije razvijamo svakoga dana, a da bi društvo imalo koristi od njih, moramo da ih prepoznamo i podržimo, pre svega putem institucija, kakav je Fonda za inovacionu delatnost“, rekao je Šarčević.

On je podsetio da su u 2018. godini, zahvaljujući i saradnji sa Svetskom bankom, višestruko povećana sredstva za rad Fonda za inovacionu delatnost.

Popović je najavio pokretanje još jednog programa finansijske pomoći mladim preduzetnicima u vrednosti od 250 miliona dinara za inovacije i startapove.

„Novom uslugom za mala i srednja preduzeća pokazali smo još jednom da su programi Fonda prepoznati kao potreban mehanizam kako za razvoj preduzetništva u Srbiji tako i za jačanje neraskidive veze izmedju nauke i privrede“, rekao je direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakojac.

Mala i srednja preduzeća kojima je odobren inovacioni vaučer posluju u oblasti metalnih konstrukcija, proizvodnje mašina, karoserija za motorna vozila i prikolice.

Od javnih naučnoistraživačkih organizacija najzastupljeniji je Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, zatim Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu i Institut za higijenu i tehnologiju mesa.