Novi ciklus "Uzmi račun i pobedi": Više automobila i stanova

Biznis 23. jan 201816:52 > 16:59
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak da se nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima "Uzmi račun i pobedi" organizuje i ove godine.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, borba protiv sive ekonomije jedan je ekonomskih prioriteta Vlade, a organizacija nagradne igre je jedna od važnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. 

„Imajući u vidu veliki uspeh prvog kruga u kojem je prema istraživanju NALED-a učestvovalo gotovo 40 odsto građana i poslato više od 85 miliona računa, Vlada je na današnjoj sednici usvojila zaključak o organizovanju novog ciklusa nagradne igre jer je ocenjeno da je rekordni odziv značajno doprineo jačanju poreske kulture građana i privrede i izgradnji svesti o važnosti plaćanja poreza i odgovornog poslovanja za dobrobit celog društva“, piše u saopštenju.  

Priređivač novog ciklusa biće Vlada Srbije u saradnji sa NALED-om i privredom okupljenom u Savezu za fer konkurenciju.  

U saopštenju se navodi da će nagradni fond „Uzmi račun i pobedi 2018“ biti „značajno vredniji“ nego prošle godine i sastojaće se od većeg broja automobila i stanova koji će biti dodeljeni učesnicima u nagradnoj igri, tokom javnog izvlačenja.  

Vlada Srbije je saopštila da je pored jačanja svesti građana o gubicima koje svi građani Srbije trpe usled sive ekonomije, prvi ciklus imao i značajne fiskalne efekte.

„Tokom tri meseca nagradne igre, evidencija prometa preko fiskalnih kasa povećana je za čak 33 odsto kod malih obveznika kod kojih je siva ekonomija najzastupljenija, a poreski inspektori registrovali su za četvrtinu manje prekršaja u izdavanju fiskalnih računa. U istom periodu zabeležen je rast bezgotovinskih transakcija za 18,5 odsto“, saopštila je Vlada Srbije.