Direktor NSZ: Najmanja nezaposlenost u poslednjih 25 godina

Biznis 22. jan. 201810:43 > 10:47
Podeli:
Izvor: N1

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da je trenutno nezaposleno 618.827 građana, što je najmanja nezaposlenost u poslednjih 25 godina.

Gostujući na RTS-u, on je naglasio da se poslednjih godina beleži velika tražnja za stručnjacima iz IT sektora. „Vlada Srbije je zato krenula u proces dodatnog osposobljavanja nezaposlenih za oblast informacionih tehnologija, kako bismo mogli da odgovorimo na veće zahteve poslodavaca. Najveći broj ljudi, kada prođe obuku, nađe posao u IT sektoru i što je važno, mogu da ga biraju i menjaju“, objašnjava Martinović.

Dodaje da je trenutno nezaposleno 618.827 građana, što je najmanja nezaposlenost u poslednjih 25 godina.

„Od februara prošle godine se broj nezaposlenih smanjivao, a očekujemo tokom februara i marta ove godine da se uveća broj nezaposlenih jer prestaje sezona sezonskih poslova“, kaže Zoran Martinović.

Ističe da je na smanjenje nezaposlenosti najviše uticalo otvaranje novih radnih mesta i povećano interesovanje stranih investitora za ulaganje u našu zemlju.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje napominje da ankete pokazuju da oko 20 odsto ljudi radi na crno.

„Kontrola sive ekonomije je povećana, suzbijaju se jedni oblici sive ekonomije a pojavljuju novi. Moramo posvetiti posebnu pažnju da se ona smanji na najnižu meru“, kaže Martinović.

Dodaje da će NSZ nastaviti sa merama za smanjenje nezaposlenosti i ističe da imaju programe stručne prakse, obuku poslodavaca i nezaposlenih.

„Mi ćemo kroz javne pozive koji se očekuju do kraja februara definisati uslove pod kojima poslodavci mogu da konkurišu za sve naše programe. Za neke programe konkurišu direktno nezaposleni, a promenili smo programe koji se odnose na obuku i obrazovanje. Ove godine će i zaposleni kod poslodavaca moći da računaju na prekvalifikacije kako ne bi bili tehnološki viškovi“, objašnjava Martinović.

Ističe da je prekvalifikacija zaista potrebna i da je stručna praksa promenjena.

„Neznatno ćemo povećati iznose za osobe koje se uključuju u stručnu praksu, biće povećani iznosi za obuke kod poslodavaca, relaksiraćemo uslove pod kojima poslodavci mogu da konkurišu za te obuke jer je evidentno da lica koja prođu kroz obuke kod poslodavaca, ostaju u radnom odnosu“, objašnjava Martinović.