Matijević uslovno kupio hotel Slavija luks za 6,5 miliona €

Biznis 17. jan 201816:40 > 16:45
Podeli:
Izvor: N1

Hotel Slavija luks prodat je uslovno firmi Mat real estate, u sastavu Industrije mesa Matijević, za 6,5 miliona evra, rekao je direktor hotela Veslin Jovićević.

On je za agenciju Beta rekao da je uslov da kupac preuzme vlasništvo da Privredni sud odbije odlaganje prodaje što je tražila uprava hotela Slavija.

„Hotel Slavija je juče prodat na licitaciji koja je zakazana po nalogu sudskog izvršitelja Marka Vukićević zbog nepostojećeg duga od oko dva miliona evra firmi Fil Šar“, kazao je Jovićević.

On je dodao da je uprava hotela Slavija osporavala taj dug i da je podnela i krivične prijave protiv članova Arbitražnog veća koji su doneli odluku o potraživanju u korist firme Fil Šar koja je imala zajednički posao sa tim hotelom.

Vlasnik firme Fil Šar bio je Branislav Šaranović koji je poginuo 2009. godine, a hotel je tužila njegova supruga Katarina.

„Sudski izvršitelj nije uvažio zahtev hotela Slavija za odlaganje licitacije dok o tome ne reši Privredni sud“, kazao je Jovićević.

On je rekao da su 1988. godine tadašnji JAT, vlasnik hotela Slavija, i firma Kin stib u vlasništvu Žorža Jablana iz Kinšase pokrenuli zajednički posao organizovanja igara na sreću u hotelu Slavija i do 1998. godine potpisano je sedam aneksa ugovora koji predviđa da sporove rešava zajednička arbitaža.

U poslednjem sedmom aneksu, kako je rekao, navodi se da su sva dugovanja između dva partnera, JAT-a i Kin stiba, izmirena.

Novim, osmim aneksom ugovora u posao organizovanja igara na sreću umesto Kin stiba ulazi 2.000 godine firma Fil Šar u vlasništvu Branislava Šaranovića koja, prema rečima Jovićevića „nije uložila ni dinar u zajednički posao“.

„Posle donošenja Zakona o igrama na sreću 2005. godine hotel Slavija je prestao da se bavi igrama na sreću jer nije mogao da ispuni uslove o godišnjem prometu od 100 miliona evra“, rekao je Jovićević.

Vlasnik firme Fil Šar je, prema njegovim rečima, tada tužio državu i izgubio spor, a 2011. godine njegova udovica Katarina Šaranović je tužila hotel Slaviju, ali nije uplatila troškove i Arbitaža donosi odluku da je tužba povučena.

Katarina Šaranović 2015. godine je ponovo tužila hotel Slaviju i sa zakašnjenjem platila troškove Arbitaže, koja je, kako je rekao Jovićević, donela odluku bez dokaznog postupaka, veštačenja i saslušanja svedoka.

„Arbitaža je presudila samo na osnovu izjave Katarine Šaranović da joj je muž ulagao u organizovanje igara na sreću i donela odluku da hotel Slavija treba da joj isplati 1,5 miliona evra, a zajedno sa sudskim troškovima oko dva miliona evra“, rekao je Jovićević.

On je rekao da je sudski izvršitelj zakazao licitaciju pre nego što je Privredni sud odlučio o zahtevu hotela Slavija za odlaganje izvršenja.

„Sudski izvršitelj nije hteo sedam meseci da odgovori na naš zahtev za odlaganjem prodaje hotela, već je to učinio tek 3. januara na upozorenje Apelacionog suda, a licitaciju je već bio zakazao u decembru prošle godine za 16. januara ove godine“, rekao je Jovićević.