Ukupna pomoć Japana Srbiji od 1999. iznosi 490 miliona evra

Biznis 15. jan 201816:47 > 16:59
Podeli:
Izvor: Foto Tanjug / DIMITRIJE GOLL

Šinzo Abe, premijer Japana, treće najveće svetske ekonomije, u poseti je Srbiji. U njegovoj delegaciji nalaze se i čelnici više japanskih kompanija. To bi mogla da bude prilika za razgovore o novim investicijama Japana, i povećanju srpsko-japanske trgovinske razmene. O efektima tih razgovora znaćemo više u narednim mesecima.

Od januara do novembra ove godine, trgovinska razmena Srbije i Japana iznosila je 135,6 miliona evra.
Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Japan su prerađen duvan i prehrambeni proizvodi, dok su glavni uvozni proizvodi iz Japana su putnički automobili i mašine.

Najveće investicije Japana u Srbiji „Japan tabako“, u Senti, 170 miliona evra, zatim Panasonik koji ima proizvodni pogon u Svilajncu, i najveća grinfild japanska investicija Jazaki u Šapcu, koji će zaposliti 1700 ljudi.

Pored zemalja Evropske unije, Amerike i Norveške, Japan je jedan od najvećih donatora građanima Srbije.

U toku japanske fiskalne godine u trajanju od aprila 2016. do kraja marta 2017. godine, Vlada Japana obezbedila je ukupnu pomoć od 859.446 evra. u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, i zaštite životne sredine.

Ukupna pomoć Vlade Japana našoj zemlji od 1999. godine do danas, kroz različite projekte, iznosi više od 490 milona evra.