Portal za elektronsku trgovinu između SAD i Afrike

Biznis 14. jan 201815:55 > 15:59
Podeli:
Izvor: VOA

Jedan američki preduzetnik iskoristio je potražnju za američkom robom u Africi – tako što je otvorio onlajn portal za trgovinu između dva kontinenta. Kako izveštava novinarka Glasa Amerike Marijana Dijalo, reč je o partnerstvu između američke platforme E-Bay i portala Mall for Africa, čiji su osnivači pronašli način da zaobiđu prepreke u trgovini.

U sedištu E-Bay u Silicijumskoj dolini, Tomas De Lion, šef odeljenja za američki izvoz, radi na zajedničkom trgovinskom projektu koji je proširio prodaju u delu vebsajta koji se odnosi na Afriku. Ideja je da se više ne prodaje samo roba iz Afrike, već omogući većem broju američkih trgovaca da prodaju svoju robu u Africi.

„Procenjuje se da afričko tržište za elektronsku prodaju iznosi 24 mlijarde dolara, a svake godine poraste za 25 procenata“, kaže De Lion.

Dodaje da u Africi postoje brojne mogućnosti ali i problem, posebno u isporukama u područja u kojima ne postoje tačne adrese.

„Tu nastupa Mall for Africa da olakša sve poteškoće“, navodi.

Da bi se rešio problem isporuka, sva američka roba sliva se u centar u Oregonu, odakle se šalje na lokacije širom Afrike.

Kris Folajan, Amerikanac poreklom iz Nigerije, bio je jedan od suosnivača kompanije Mall for Africa 2011. godine. Njena uloga je prvo bila da garantuje autentičnost i kvalitet robe koja stiže iz Afrike. Kada se udružio sa američkim prodavcima, vebsajt je kasnije dozvolio afričkim kupcima da kupe proizvode iz oko 200 prodavnica u Sjedinjenim Državama. Folajan je ranije sa sobom nosio veće količine američke robe kada je putovao u Nigeriju.

„Sinulo mi je da svaki put kad se vratim kući nosim sve više i više kofera. Ljudi su imali pristup, znali su šta žele i želeli su da kupuju proizvode direktno iz Amerike. Pronalazili su robu na internetu ali niko nije isporučivao njihovom kontinentu“, objašnjava Folajan.

A kako funkicioniše plaćanje?

„Stvorili smo veb-karticu Mall for Africa, našu sopstvenu platformu za plaćanje. Dozvoljavamo ljudima da plaćaju u lokalnoj valuti jer mnogi nemaju kreditne kartice u Africi i to je velika stvar“, dodaje Folojan.

Kris Folajan kaže da je program brzo doživeo uspeh, a izvoz američke robe u Afriku preko njegove platforme je udvostručen tokom prošle godine.

Osnivači kompanije Mall for Africa kažu da mogu da isporuče proizvode kupcima u Nigeriji, Keniji, Ruandi, Mauricijusu ili Gani za samo tri dana.