Gujaničić: Mali akcionari aerodroma imaju dvojak izbor

Biznis 09. jan. 201821:41 > 21:53
Podeli:
Izvor: N1

Mali akcionari beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", koji će, kako je najavljeno, biti dat na upravljanje francuskoj kompaniji "Vensi erports", mogu se na skupštini akcionara opredeliti za ili protiv te odluke, rekao je Nenad Gujaničić, broker firme Momentum Sekjuritis.

„Mali akcionari imaju dvojak izbor – oni mogu da se opredele da nisu za koncesiju, odnosno, da se na vanrednoj skupštini akcionara opredele protiv te odluke i samim tim traže otkup akcija po najvišoj ceni od tržišne, knjigovodstvene i procenjene“, izjavio je Gujaničić.

Kako je rekao, to je ukoliko smatraju da ovaj ishod za njih nije pravedan.

„S druge strane, ukoliko smatraju da je ova cena prilično dobra, oni će dobiti dividendu, odnosno spomenutih 14,6 evra po akciji bruto, verovatno u narednih nekoliko meseci, dok će u narednim godinama sve dok traje koncesija, na godišnjem nivou dobijati određeni iznos dividende, koji će zavisiti od poslovanja kompanije i naravno, uslova koje država ispregovara u koncesionom ugovoru“, rekao je Gujaničić.

Ugovor o koncesiji za beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ biće potpisan kada bude završen finansijski izveštaj za 2017. godinu, a očekuje se da to bude u prvom tromesečju ove godine i tada će „Vansi erports“ preuzeti upravljanje aerodromom, saopštila je ta francuska kompanija.

 U saopštenju kompanije se navodi da je ugovorom o koncesiji na 25 godina predviđeno finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnja postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze.

„Cilj će nam biti poboljšanje uslova rada aerodroma, kako bi se kompaniji „Er Srbija“ omogućilo da ponudi nove letove na dužim rutama, što je deo njene glavne strategije, a gradićemo partnerstvo sa više od 200 avio kompanija, kako bi se dodatno povećao saobraćaj, u skladu sa jakim potencijalom ekonomskog rasta Srbije“, stoji u saopštenju.

Kompanija „Vansi erports“ je među četiri najveće u međunarodnom aerodromskom sektoru, a upravlja sa 35 aerodroma u sedam država, 12 u Francuskoj, deset u Portugaliji, šest u Dominikanskoj Republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

Zapošljava 11.000 ljudi, a u 2016. je ostvarila bruto prihod od 2,7 milijardi evra, od čega je konsolidovani prihod iznosio 1,05 milijardi.