Mihajlović: Koncesija neophodna da bi se aerodrom razvijao

Biznis 09. jan. 201813:55 > 14:00
Podeli:
Izvor: Tanjug / Rade Prelić

Postoji puno pitanja da li je beogradski aerodrom trebalo dati pod koncesiju ili ne, a naš i odgovor struke je da je to bilo neophodno ako želimo da se aerodrom razvija, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, koja očekuje da ugovor o koncesiji bude potpisan u roku od dva meseca.

Posle obilaska Aerodroma „Nikola Tesla“ i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, Mihajlović je ocenila da će dolazak francuske kompanije Vansi omogućiti dalji razvoj beogradskog aerodroma zahvaljujući ulaganjima od 732 miliona evra na koja se ponuđač obavezao u narednih 25 godina.  

„Da smo ostavili aerodrom bez koncesije i iznos investicija od 49 miliona evra, koliko je sam aerodrom uložio u protekle četiri godine, bilo bi nam potrebno 60 godina da dostignemo 732 miliona evra“, ukazala je Mihajlović.  

Ona je napomenula da je vrednost koncesije 1,43 milijarde evra, a da prva koncesiona naknada iznosi 501 milion evra.

„Od tih 501 milion evra, 417 miliona bi trebalo da ode u budžet, a ostalo pripada malim akcionarima“, objasnila je Mihajlović.  

Izvor : Tanjug / Rade Prelić

Vršilac dužnosti direktora Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu Saša Vlaisavljević je rekao da je beogradski aerodrom u 2017. zabeležio profit između 28 miliona i 29 miliona evra.  

„Profit na kraju 2017. je između 28 miliona i 29 miliona evra, odnosno u protekle četiri godine više od 100 miliona evra“, tvrdi Vlaisavljević.

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Radojica Rovčanin je istakao da ta služba nastavlja da ulaže u infrastrukturu i kadrove, kao i da zadržava visok nivo sigurnosti u radu.