Ljajić: Plan je da Lidl otvori 10 ili 15 objekata odjednom

Biznis 07. jan. 201810:49 > 10:50
Podeli:
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ministar Rasim Ljajić rekao je da će Lidl ove godine otvoriti prve objekte u Srbiji i ocenio da je to korisno za konkurenciju na srpskom tržištu, ali i za potrošače koji će imati veću mogućnost izbora.

„Plan je da Lidl otvori prvih 10 ili 15 objekata odjednom tokom ove godine. Izvesno je da će već u prvoj polovini 2018. godine biti završen logistički centar. Više se ne postavlja pitanje da li Lidl dolazi ili ne u Srbiju“, rekao je Ljajić u intervjuu agenciji Beta.  

On je naveo da predstavnici tog trgovinskog lanca već razgovaraju sa nekim dobavljačima voća i povrća u Srbiji i da će više stotina ljudi biti zaposleno, kada Lidl počne da radi.  

Dodao je i da će Lidl u Srbiji, kao i u drugim zemljama postepeno povećavati broj svojih maloprodajnih objekata, zavisno od poslovanja i prometa.  

Podsetio je Srbija do sada nije imala nijedan diskontni trgovinski lanac i da će ovo biti prvi.  

„To će biti korist i za potrošače i za druge trgovinske lance koji će morati više da se trude kako bi zadržali kupce“, rekao je on.  

„Tražićemo i dalje od EU proširenje uredbe o ukidanju rominga“

Ministar Ljajić rekao je da će zemlje regiona koje su u procesu pridruživanja EU od Brisela i dalje tražiti proširenje uredbe o ukidanju rominga.  

„Mi ćemo i dalje pokušavati da pronađemo pravni osnov kako bi direktiva EU o ukidanju cena rominga, važila i za nas“.  

Ocenio je da to to neće biti lako ostvarivo i da nije preveliki optimista, ali da može biti pozitivno predsedavanje Bugarske Evropskom unijom.  

„Imamo najave iz Bugarske da će oni na tom posebno da rade i insistiraju, što vidim kao neku malu šansu da bi neki rezultat mogao da se napravi“, istakao je on.  

Podsetio je da Srbija sa tri zemlje regiona, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom ima potpisan sporazum o cenama rominga, a da cena poziva sada iznosi 19 evrocenti.  

„U EU nema plaćanja romiga, pošto su cene korišćenja usluga mobilnih operatera u inostranstvu jednake onim u domaćem saobraćaju i iznose 3,2 evrocenta za minut odlaznog poziva. To znači da je kod nas šest puta viša cena odlaznog poziva, nego u zemljama EU“, rekao je on.  

Sa Bugarskom je, kako dodaje, u decembru 2017. Srbija potpisala Memorandum o saradnji o smanjenju tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga, što ohrabruje telekomunikacione operatere da idu u pravcu snižavanja cena u Bugarskoj i Srbiji.