Nivo javnog duga Srbije pao na 57 odsto BDP-a

Biznis 06. jan. 201813:23 > 13:41
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nivo javnog duga Srbije pao je na 57 odsto BDP, što je ispod nivoa Mastrihta, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„To znači da Srbija više nije u grupi visoko zaduženih zemalja“, rekao je Vučić novinarima nakon obilaska radova u Narodnom muzeju u Beogradu i dodao da će se vraćanje dugova nastaviti.

U tom cilju, on je Vladi Srbije poželeo da novac zarađen od koncesije za Aerodrom „Nikola Tesla“ ne potroši, već da ga iskoristi za vraćanje dugova i smanjenje javnog duga.

Vučić je naveo da će od 501 milion evra od koncesije za aerodrom, budžet Srbije dobiti 417 miliona evra, dok će 84 miliona evra otići građanima Srbije tj. malim akcionarima.

Vučić traži pomoć Kineza za RTB Bor

Vučić je razgovarao sa ambasadorom Kine Lijem Mančangom o ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima, ali i partnerstvu za Rudarsko-topioničarski basen Bor, saopštio je Kabinet predsednika Srbije.Kako se navodi, Vučić je zamolio ambasadora da predsednik Kine Si Đinping pomogne Srbiji u pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor. 

Vučić i Mančang ocenili su da su infrastrukturni projekti među kojima izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta i završetak radova na deonicama Koridora 11 – između Obrenovca i Uba i Lajkovca i Ljiga, kao i novog ugovorenog projekata izgradnje deonice autoputa Preljina – Požega, od velikog značaja. 

Vučić je dodao da je interes Srbije da se u 2018. godini intenziviraju radovi na realizaciji industrijskih parkova u Beogradu i Smederevu.

Predsednik Vučić uputio je „posebnu molbu predsedniku Si Đinpingu za unapređenje vojno-tehničke saradnje Srbije i Kine“, navodi se u saopštenju.