Francuska kompanija prva na listi za koncesiju aerodroma

Biznis 05. jan. 201821:27 > 21:37
Podeli:
Izvor: N1

Stručni tim za dodelu koncesije za aerodrom "Nikola Tesla" kao prvu na listi izabrao je ponudu francuske kompanije Vinci Airport, nezvanično saznaje N1 u Vladi Srbije. Kako su rekli, zeleno svetlo za to dala je i Vlada Srbije, koja je u petak uveče razmatrala odluku tog stručnog tima na vanrednoj sednici.

Stručni tim za dodelu koncesija prosledio je zaključak i rang listu Vladi Srbije, koja je vanredno zasedala kako bi dala zeleno svetlo za rang listu.

Ranije u petak rečeno je da će odluku Vlade u subotu saopštiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rok za odluku o izboru koncesionara za beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ istekao je, a za koncesiju beogradskog aerodroma stigle su četiri ponude.

Ponude su dostavili švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Inćeon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure.

Odluka o najboljim ponudama za koncesiju trebalo je da bude doneta do 25. decembra, ali je potom taj rok pomeren na 29. decembar, pa na 5. januar.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom „Nikola Tesla“ objavili su 10. februara 2017. godine.

 Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

Kako danas pišu pojedini mediji, neke kompanije su ponudile više od 450 miliona evra za 25-godišnje upravljanje aerodromom.

Međutim, priču o koncesiji pratile su i kritike stručnjaka da je neosnovano davati koncesionarima kompaniju koja ostvaruje profit i koja iz sopstvenih prihoda može da finansira neophodne poslove. Iz Vlade su na kritike odgovarali da je koncesija dobar model da se dodatno unapredi i modernizuje sam aerodrom i da je to bio ključni razlog što su 10. februara 2017. godine obavili poziv zainteresovanim koncesionarima.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će i Ugovor i aneks za koncesiju biti transparentni i javni. Podsećamo, aerodrom je u 2017. godini koristilo 445 hiljada putnika mesečno i da je zabeležen porast putnika od 9 odsto.