EBRD: Zajam od 35 miliona evra Kontroli letenja Srbije i CG

Biznis 05. jan. 201815:32 > 15:38
Podeli:
Izvor: EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbedila je Kontroli letenja Srbije i Crne Gore zajam od 35 miliona evra za unapređenje usluga u vazdušnom saobraćaju u te dve države, objavila je EBRD.

Zajam će biti iskorišćen za finansiranje nadgradnje hardvera i softvera sistema SMATSA za kontrolu letenja i sistema za obradu podataka, kao i za unapredjenje sistema vazduhoplovne fiksne telekomunikaicione mreže (AFTN) i sistema za razmenu poruka u vazduhoplovstvu (AMHS), navodi se u saopštenju.

EBRD navodi da će to biti ključno u programu modernizacije kompanije, koji uključuje proširenje postojeće zgrade kontrole letenja u cilju povećanja kapaciteta, nove tornjeve kontrole letenja na aerodromima u Beogradu i Nišu, kao i centar za potrebe održavanja kontinuiteta pružanja usluga u slučaju katastrofičnih situacija u Nišu.

Projekat je deo šireg programa „Jedinstveno evropsko nebo“ koji za cilj ima unapređenje bezbednosti, povećanje kapaciteta i efikasnosti vazdušnog saobraćaja.

„Jedinstveno evropsko nebo“ je inicijativa kojom rukovodi Evropska komisija kako bi usaglasila modernizaciju evropske infrastrukture za upravljanje vazdušnim saobraćajem.

Program modernizacije SMATSA je u skladu s procesom harmonizacije Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, koji će usluge vazdušnog saobraćaja širom Evrope učiniti dostupnijim i efikasnijim, od čega bi na kraju korist trebalo da imaju putnici i drugi korisnici vazdušnog prostora.

EBRD i SMATSA su ranije sarađivali 2005. godine kada je banka obezbedila zajam od 33,5 miliona evra za program modernizacije. Uspešno okončanje projekta iz 2005. godine je omogućilo da SMATSA unapredi usluge, uskladi ih sa panevropskim standardima, i da radi u skladu sa smernicama Eurocontrol-a.

EBRD je uložio više od 4,6 milijardi evra u ekonomiju Srbije, od čega većina investicija podržava privatno preduzetništvo.